Március 5-én mutatják be Zsótér Sándor rendezésében Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című nagyregényének színpadi adaptációját a Pécsi Nemzeti Színházban.

Zsótér Sándor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező először dolgozik a Pécsi Nemzeti Színházban, a Bűn és bűnhődés premierjét nagy várakozás előzi meg. Nem pusztán az alapmű, az emberi lélek bonyolultságát, mélységeit és ellentmondásait kiválóan ábrázoló világhírű regény miatt, hanem mert Zsótér Sándor korábbi rendezései, amelyekkel a POSZT-on találkozhattak a nézők, sok pécsi színházbarát számára okoztak életre szóló élményt. A Bűn és bűnhődés egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Van-e olyan élethelyzet, amelyben az emberölés megoldás lehet? A válasz hiába a nyilvánvaló nem, Raszkolnyikov elköveti a bűntettet, melyet, ha meg nem is bán, a tettét követő lázálmai, hallucinációi lesznek az ő büntetése. Vajon eljut-e a bűnhődésig?

Görög Imre és G. Beke Margit fordítását használva a színpadi szöveget Zsótér Sándor írta. A pécsi társulat kiválóságai mellé két fontos vendégművész érkezik az előadásba. Egyikük Lelkes Botond, az Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakos egyetemi hallgatója, aki Raszkolnyikov bőrébe bújik. A másik a Katona József Színházból, majd a Krétakör Társulatból, később a Nemzeti Színházból emlékezetes alakításai és rendezései révén jól ismert Rába Roland, aki Szvidrigajlov és Porfirij szerepében mutatkozik be. A további főbb szerepekben Uhrik Teodóra, Füsti Molnár Éva, Darabont Mikold, Illés Alexa és Reider Péter tűnik fel. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.

Kiemelt kép: Lelkes Botond, a Bűn és bűnhődés főszereplője (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)