Megtartották a Kurázsi mama és gyerekei olvasópróbáját a Budaörsi Latinovits Színházban: Bertolt Brecht legnépszerűbb drámáját Zsótér Sándor állítja színpadra – pályafutása alatt immár negyedik alkalommal. A Spolarics Andrea főszereplésével készülő produkciót 2023. február 18-án mutatják be.

Zsótér Sándor a Budaörsi Latinovits Színház felkérését megelőzően már háromszor állította színpadra az 1941-ben született Kurázsi mama és gyermekeit: 2004-ben a Kecskeméti Katona József Színházban, 2006-ban K. mama címmel az Ódry Színpadon, legutóbb pedig 2012-ben a Radnótiban. Ezúttal a Kurázsi és gyerekei cím áll a színlapon, a főszerepben pedig Spolarics Andreát láthatja majd a közönség Böröndi Bence, Fröhlich Kristóf, Páder Petra, Nagy Katica, Sas Zoltán és Juhász Vince mellett.

Mint Zsótér Sándor az olvasópróbán elmondta, komoly szorongás lett rajta úrrá, miután kitört az ukrán-orosz háború, mert úgy érezte, hogy számonkérik majd rajta, ha az előadásban nem reflektál az eseményekre, ahogyan korábbi Kurázsi-feldolgozásaival reflektált a délszláv-háborúra. „Amikor Ádám (Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója – A szerk.) felvetette, hogy rendezzem meg a Kurázsit Budaörsön, ez a világégés még nem történt meg. Aztán megtörtént és történik most is, rajtam pedig egy tébolyító rettegés lett úrrá, hogy erre reflektálnom kell. És miután ez tőlem ilyen értelemben távol áll, egyre jobban beszorongtam, hogy a magyar influenszerek, kritikusok és még ki tudja, kicsodák azt kérik majd számon rajtunk, hogy mi oldjuk meg az ukrán-orosz háborút. Nem fogjuk megoldani, mert nem ez a dolgunk. Valamilyen módon biztos kikerülhetetlen lesz, hogy foglalkozzunk vele, de ez a darab sokkal absztraktabb ennél. Nem a szerb háborúról szól, és nem is az afganisztániról. Nem az irániról, nem a csecsenről és nem az orosz-ukránról, Brecht valamilyen módon mégis megmutatja, miért tör ki egy háború. És azt is, hogy ehhez a kisembereknek nagyon-nagyon kicsi közük van. Szinte semmi. Mármint olyan kisembereknek, mint te vagy én” – mondta.

Spolarics Andrea a Kurázsi és gyerekei olvasópróbáján (Fotó: Borovi Dániel)

Kurázsi mama szép és hasznos mesterséget űz: markotányosnő. Vesz és elad: vagyis a háború logisztikájának egyik kulcsfigurája, bár kívül áll a katonai hierarchián. Vesz és elad – és ahogy az a háborúkban elkerülhetetlen, egy idő után nem csak mit, de kit is. Kurázsi mama élő árukészlete viszonylag szűkös, így kénytelen, természetesen nem egészen önszántából, épp csak elkerülhetetlenül, túladni a saját gyerekein: meghalnak mind a hárman, a két fiú; a bátor, de hebehurgya, meg a mamlasz, de megfontolt; és végül a lány, a néma is, a három különböző apa három különböző zabigyereke. Egyedül Kurázsi mama marad életben, vonszolhatja tovább az ekhós szekerét: a markotányosnők többnyire megússzák – ha az elbukottan, elmagányosodottan, egy végtelen háború kellős közepén való életben maradást megúszásnak nevezhetjük. És miért ne nevezhetnénk annak.

Kiemelt kép: Zsótér Sándor (középen) a Kurázsi és gyerekei olvasópróbáján (Fotó: Borovi Dániel)