Tasnádi István A fajok eredete című többszörösen díjnyertes darabja Dömötör Tamás rendezésében Zsámbékon, a Zichy-kastély kertjében lesz látható augusztus 7-én Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Thuróczy Szabolccsal a színpadon. A Nézőművészeti Kft. produkciója több mint száz előadáson van túl, többek között elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját is.

A darab egyszerre groteszk, szürreális és ironikus. Az alkotópáros, akit Scherer Péter és Mucsi Zoltán alakítanak, a csirkéknek készítenek művészfilmet azért, hogy a ketrecben a csirketelepen tömegesen nevelt állatok figyelmét lefoglalják, hogy azok az evésre koncentrálhassanak. A csirketelep vezetőjét Thuróczy Szabolcs alakítja. A szereplők így nyilatkoznak az előadásról: „Tasnádi István szeretett volna csinálni egy Darwin című előadást, melyben az evolúciót dolgozzuk fel. Amikor elkezdtünk utána olvasni, találtunk egy döbbenetes hírt arról, ahogyan bizonyos helyeken keltetik a csirkéket. Filmeket vetítenek nekik plazmatévén, hogy ne mozogjanak, minél többet hízzanak és ne legyenek idegesek. Rájöttek, hogy a geometriai formák lekötik a figyelmüket. Nézik, esznek és nem mozognak. Ez lett az alapötlet, eköré épül az egész történet” – mondta el Scherer Péter.

Jelenetkép A fajok eredete című előadásból (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

„Darwin evolúciós elméletét csupán dobbantónak használtuk, az igazi fókusz a mindenkori társadalmi problémákra helyeződik. Szélsőséges helyzeteket szerettünk volna megmutatni. A vergődő, feltörekvő embert a maga kisszerűségével és tragédiájával – árulta el Mucsi Zoltán. Nekem például az a kedvenc mondatom, miután a 3 hajléktalan kipakolja a kajákat a kukából, és Szabi azt mondja, hogy: Vidd ki innen a kukát, ne legyen itt, amíg eszünk!” – tette hozzá Scherer Péter.

A kritikusok szerint „jutalom-játék a három színésznek, amelyben fenyegetően leselkedik a valóság”. Ezt fogjuk látni, együtt megélni, nevetni, elképedni a Zichy-kastély kertjében augusztus 7-én

Kiemelt kép: Mucsi Zoltán A fajok eredete című előadásban (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)