Ma ünnepli 30. születésnapját Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Prima díjas színművésze.

Zoltán Áron 1991. május 30-án született Budapesten. Gyermekkorában zeneiskolába járt, ahol megtanult számos hangszeren játszani (furulya, kaval, tilinkó, moldvai dob és mandolin). Középiskolai tanulmányait az Eötvös József Gimnáziumban végezte, ezt követően felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2010-ben Hegedűs D. Géza és Marton László osztályába került. Szakmai gyakorlatát a Miskolci Nemzeti Színházban töltötte, a diploma megszerzését követően pedig a Vígszínházhoz szerződött. 2016-tól az SZFE doktori iskolájának hallgatója, a témavezetője Ascher Tamás.

Zenei tudását több formációban is kamatoztatta: az érettségiig a Keratin zenekarban játszott, tagja az Orosz Ákos által alapított Aszittemnek, illetve 2017 februárja óta A Grund – vígszínházi fiúzenekarnak is, ahol Wunderlich Józseffel, Ember Márkkal, Medveczky Balázzsal és Fesztbaum Bélával A Pál utcai fiúk című musical slágerei mellett néhány hazai és külföldi rock-klasszikust is játszanak. Nevéhez fűződik a 2020 áprilisában életre hívott online irodalmi sorozat, a VerShaker, amellyel az a fiatal színművész célja, hogy feloldja a költészettel szemben érzett ijedt tiszteletet és vendégeivel bemutassa a versek felszabadító erejét elvonatkoztatva a szigorúan vett iskolai megközelítéstől.

A Vígszínházban jelenleg 12 darabban látható, szerepel például a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, az Anna Karenina, A diktátor, a Hamlet, A nagy Gatsby című előadásokban, illetve színpadra lép az idén bemutatott Florian Zeller-drámában, Az apában is. Arca ismerős lehet a televízió képernyőjéről is a nézőknek, hiszen olyan sorozatokban tűnt fel az elmúlt években, mint a Tóth János, a Munkaügyek vagy A mi kis falunk.

Kiemelt kép: Zoltán Áron (fotó: Dömölky Dániel)