Ma ünnepli 55. születésnapját Znamenák István Jászai Mari-díjas színész, rendező, díszlettervező.

Znamenák István 1966. január 8-án született Budapesten. 1984-ben érettségizett a Ráday Pál Gimnáziumban. 1991-ben szerezte diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában. 1991 és 2010 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, a 2007-2008-as évadban a színház igazgató-főrendezője volt. 2010 és 2013 között a Nemzeti Színház társulatához tartozott, 2013-ban az Örkény Színházhoz szerződött, amelynek jelenleg is tagja. Az utóbbi évtizedben vendégként többek között a Szegedi Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Kőszegi Várszínház, az Átrium Film-Színház és az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban is látható volt.

Csákányi Eszter és Znamenák István Az átváltozásban (Fotó Horváth Judit)

Pályafutása alatt több Shakespeare- (A vihar (Arató), III. Richárd (Sir James Tyrrall), Titus Andronicus (címszerep), Minden jó, ha vége jó (Parolles), Vízkereszt, vagy amit akartok (Malvolio), Julius Caesar (Marcus Brutus), Lear király (Kent), Hamlet (Sírásó 2, Claudius)), Molière- (Mizantróp (Philinte, Márki), Tartuffe (Orgon), Képzelt beteg (Béralde)), Csehov- (Ványa bácsi (Szerebrjakov, Vojnyickij), Három nővér (Prozorov), Meggyeskert (Szimeonov)), Ibsen-darabban (A nép ellensége (Nansen), Peer Gynt (címszerep)) is szerepelt. Emellett látható volt olyan klasszikusokban is, mint A kaukázusi krétakör (több szerep), a Néró, a véres kezű költő (Nero), az Iván, a rettentő (Jakin), az Egy, kettő, három (Dr. Pinszky), a Liliom (Kapitány), a Kasimir és Karoline (Schürzinger), a Mesél a bécsi erdő (Varázskirály), a Hit, szeretet, remény, az Oidipusz király (Kreón), a Magyar ünnep (Flórián Imre), A tanítónő (Szolgabíró, Káplán), a Mágnás Miska (Mixi) vagy a József és testvérei (Dudu, kincstárnok). Jelenleg anyaszínházában, az Örkény Színházban a Secondhand, az Anyám tyúkja 1-2., a Csoda és Kósza, az Édes Anna, a Hamlet, a Tartuffe, A legyek, a Zűrzavar 2045, a Kiváló dolgozók és a Színészbüfé/Büfészínész 1. című előadásokban lép színpadra.

1993-ban, Kaposváron rendezőként is bemutatkozhatott, ahol 17 előadást állított színpadra, elszerződését követően is folytatta a rendezést. Olyan előadások kerültek bemutatásra az ő irányításával, mint a Woyzeck, A makrancos hölgy, a Vízkereszt, vagy bánom is én, a Tóték, A gondnok, Az ügynök halála, A Chioggiai csetepaté, a Kutyaszív, a Csókos asszony, a Hair, a Koldusopera, A királyasszony lovagja, a Víg özvegy, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Sörgyári capricio, A folyón túl Itália, a Száll a kakukk fészkére, a Hazudj inkább, kedvesem!, az Egy, kettő, három vagy Az étkezés ártalmasságairól. Ezen előadások nagy részénél nemcsak rendezőként, hanem díszlettervezőként is találkozhatunk a nevével a színlapon.

Znamenák István a Patika című előadásban (Fotó: Horváth Judit)

Színházi munkái mellett nagy ritkán forgatni is szokott, időnként feltűnik tévésorozatokban (Kisváros, Aranyélet), valamint mozifilmekben (Megáll az idő, Hőskeresők, 1945, Drakulics elvtárs, Hét kis véletlen, Kilakoltatás) is. 1994-ben Komor István Emlékgyűrűvel, 1999-ben pedig Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, amelyet 8 évvel később, 2016-ban több mint 100 korábbi díjazottal együtt visszaadott.

Kiemelt kép: Znamenák István (fotó: Nagy Péter, Örkény Színház)