2019. augusztus 14-én láthatja először a hazai közönség Szarka Gyula (Gyhmes együttes) és Szálinger Balázs rockoperáját az Esztergomi Várszínházban. Ezt követően a Zenta, 1697 augusztus 20-án Felvidéken, a dunaszerdahelyi sportcsarnokban is bemutatkozik.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás, a Zenta, 1697 című rockopera az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt tiszteleg: ekkor nyertek csatát a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában a török haderővel szemben.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András, Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra 2018 nyarán Zentán. Az előadást közel kétezren látták, a produkciót negyedórás állótapssal jutalmazta a közönség. A rockoperát nyáron két helyszínen is megtekinthetik a nézők: augusztus 14-én Európa legnagyobb bazilikája előtt, az Esztergomi Várszínházban, augusztus 20-án pedig a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. Savoyai Jenő herceget Savanyu Gergő, Sigbert Heister bárót Nagy Gábor, Deák Pál magyar huszárezredest Vastag Tamás, Laczó Tamás huszárt Papp Attila alakítja. Julie Fayolként Stéphanie Schlessert, Békefi Viktóriát és Demeter Helgát láthatjuk majd, váltott szereposztásban. Elmasz Mehmed nagyvezír szerepében Horányi László, Tököly Imreként Szomor György tűnik fel. Mellettük látható lesz még Wischer Johann (Borisz Petrovics), Kósa Zsolt (Eric Fayol) és Békefi Viktória (Hajós Anna), valamint a Sopron Balett tagjai és vajdasági néptáncosok is részt vesznek majd a nyári előadásokban.

Jelenet a Zenta, 1697 című előadásból (fotó: Nap Média)

„A vajdasági bemutatót színháztörténeti pillanatként éltük meg, azért is, mert történelmi témájú, minőségi zenés színházi mű készült, amely hiánypótló. Nem csak amiatt, mert egy világtörténelmi jelentőségű győztes csatára emlékezhetünk így, hanem azért, mert ennek segítségével az identitásunk újraélhető, a múltból pedig eredeztethető önmeghatározásunk. Valódi kortárs zenemű született! A téma egyben üzenet a jövő felé egy olyan időszakból, amikor az empátia és együttműködés megállította a török hódítást” – vélekedett Pataki András, rendező.

Szarka Gyula, a rockopera zeneszerzője így nyilatkozott a darabról: „A kilencven perces zenei anyagban a stílusok átfedik egymást, mégis egységes, mai fülnek szóló hangzásvilág létrehozására törekedtünk. A történet követi a zenét, amely előbb született meg, mint a szövegek. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni Szálinger Balázzsal, akivel az Álmos legendája után ez már a második közös munkánk. Kihívást jelentett számomra a csatának, annak jelentőségének, hatásának zenei ábrázolása. Mindig is érdekelt a magyar történelemnek ez az izgalmas és kevésbé előtérbe helyezett időszaka.”

A Zenta, 1697 dalai CD-n is megjelentek, a nyári bemutatók után a produkció ősztől a Soproni Petőfi Színházba költözik.

Kiemelt kép: Jelenet a Zenta, 1697 című előadásból (fotó: Nap Média)