Az ünnepi sorozat nyitókoncertjén zenetörténeti kuriózummal várja a november 4-én a Szent István-székesegyházba látogatókat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, ugyanis Luigi Cherubini c-moll Requiemje csendül majd fel a szakrális helyszínen. Közreműködik az Alba Regia Vegyes Kar és az Ars Musica Kórus, vezényel: Pad Zoltán.

Az olasz származású, ám 1788-tól Párizsban élő, a francia császárság „hivatalos” zeneszerzőjének számító mester a bécsi klasszika nagy alakjai mellett ma érdemtelenül kevéssé ismert, pedig a maga korszakának igen jelentős, nagy hatású alkotóegyénisége volt. Erről tanúskodik ritkán hallható, 1816-ban készült Requiemje is, amelyet a témához méltóan emelkedett stílusban, a szövegábrázolás kifinomult készségével, hatalmas mesterségbeli tudással komponált meg a zeneszerző.

A mű érdekessége, hogy – eltérően az oratórium- repertoár legtöbb nagy remekétől – Cherubini kizárólag kórust alkalmaz benne, nincsenek énekes szólisták: ez alkalommal az Alba Regia Vegyes Kar (karigazgató: Kneifel Imre) és az Ars Musica Kórus (karigazgató: Szabó Adrienn) tagsága csatlakozik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeihez. Az ünnepi sorozat első estjét – egyben a hagyományos Halottak napi hangversenyt – Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy dirigálja.