A magyar kultúra napja alkalmából a magyar költészet nagyjainak ismert és kevéssé ismert versei megzenésített formában hangzanak el a Csokonai Színház Gyöngykoszorú című közvetített koncertjén. A felvételt január 22-én 19 órakor teszi közzé Facebook-oldalán a színház.

Újhelyi Kinga és zenésztársai a hideggel dacolva, egy estére visszaköltöztek a Csokonai Színház történelmi épületébe, hogy a művésznő Gyöngykoszorú című koncertjének hét versdalát megszólaltassák a magyar kultúra napja alkalmából. A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt zenésítették meg.

„Hiszem és vallom, hogy a zene és a költészet erős szimbiózisban formálódó, egymást inspiráló, élő szövet. Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben.” − osztotta meg gondolatait a Gyöngykoszorú inspirációjáról Újhelyi Kinga.

A dalokat a zongorán és harmonikán is közreműködő Dargó Gergely hangszerelte. Az ő kiemelkedő szakmai tudása és zenei érzékenysége mellé társult Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellista hangszeres kísérete. A Csokonai Színház magyar kultúra napi koncertje január 24-én éjfélig érhető el.

Kiemelt kép: Újhelyi Kinga és zenésztársai a Csokonay Színházban (Fotó: Matey István)