Bereményi kalapja címmel készített zenés dokumentumfilmet a Balázs Béla-díjas rendező, Papp Gábor Zsigmond (Budapest retró, A szovjet levelezőpajtás), amely Bereményi Géza sokrétű munkásságát tárja a néző elé.

Papp Gábor Zsigmond a ’80-as évek végén, Cseh Tamás dalain keresztül találkozott először Bereményi Géza szövegeivel, amely olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy később, legelső vizsgafilmjében is felhasználta a páros József Attila című szerzeményét. A film készítői számára sokáig nagy kérdés volt, hogyan lehet arányosan megjeleníteni Bereményi öt évtizedes munkásságának különböző területeit (dalszöveg, próza, film és színház) úgy, hogy közben hitelesen bemutassák magát az alkotót is. Végül úgy döntöttek, hogy az arányokat az határozza meg, hogy mi az, amit a legtöbben ismernek tőle. A Bereményi kalapja így egy önéletrajzi ihletésű, Cseh Tamás által előadott dalai köré szerveződő történet lett, amely alapján életének egy-egy fontos állomását is be tudják mutatni.

A film koncepciója szerint Bereményit a mai nézők és a fiatalok számára is érdekes módon akarják megszólaltatni, így elkerülték a hagyományos riport formulát, helyette az akcióra, a szerepjátékra törekedtek, és közben számos filmes idézet és archív dokumentum kerül majd bejátszásra. Ebben Bereményi útitársa Tóth Barnabás színész, filmrendező lett, ráadásul az ő szerepeltetése is szimbolikus, hiszen Tóth gyerekszínészként a fiatal, diftériás Bereményit alakította az Eldorádóban. A beszélgetések, filmrészletek és archív felvételek mellett bekerültek az alkotásba olyan jelenetek is, amelyben Bereményi Géza a Halott Pénz énekesével, Járai Márkkal dolgozik együtt új dalokon.

Bereményi Géza és Ónodi Eszter a Váróterem-koncerten (Fotó: Kováts Zsófia)

A filmet végül 2021 májusában kezdték el forgatni, a stáb elkísérte Bereményit többek között Erdélybe, a Kolozsvári Magyar Könyvhétre is, amin a szerző díszvendégként vett részt, de forgattak a Balatonnál is az alkotó baráti körével, így a filmben mások mellett Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Sőth Sándor és Can Togay is megjelenik. Készültek felvételek a városmajori Váróterem-koncerten is, ahol a Katona József Színház tagjai adtak elő Cseh Tamás-dalokat és Bereményi is színpadra lépett. Filmjei közül nem maradhatott ki a Megáll az idő, amelyet Gothár Péter rendezett, de a forgatókönyv Bereményi kamaszkorán alapszik, és legismertebb önálló rendezése, a nagyapjának emléket állító Eldorádó is szóba kerül.

A filmből két verzió készült: a kétszer 50 perces változatot ősszel a tévében, a 80 perceset pedig filmfesztiválokon vetítik majd. A Bereményi kalapja a Nemzeti Filmintézet 25 millió forintos támogatásával készült, a Filmworks gyártásában. Producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András, operatőre Lovasi Zoltán és Kóródi Dániel, vágója Bartos Bence.

Kiemelt kép: Bereményi Géza (Fotó: Kováts Zsófia)