A Müpa Felfedezések címet viselő koncertsorozatában idén a Szegedi, a MÁV és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, illetve a Győri Filharmonikusokkal, valamint kiemelt érdeklődésre számot tartó, pályájuk elején járó hazai és külföldi tehetségekkel találkozhat a közönség, miközben a zenetörténet megkerülhetetlen és közkedvelt alkotásai mellett ritkán hallható ínyencségek és egy ősbemutató is helyet kapott a műsorban.

A sorozat első estjén, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyét egy ritkán hallható, irodalmi ihletettségű gyöngyszem, Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratorikus kompozíciójának nyitánya kezdi meg. Ugyancsak egy Schumann-mű, az a-moll zongoraverseny és Dvořák hatalmas népszerűségnek örvendő Csellóversenye a huszonhét esztendős zongoraművész, Kovács Gergely, illetve a dél-koreai csellóművész, Jeongheon Nam bemutatkozására ad lehetőséget. A karmester ezen az estén a zenekar művészeti vezetését közel két és fél évtizede ellátó Gyüdi Sándor lesz.

A Felfedezések novemberi alkalmára nem csupán egy meglehetősen ritkán műsorra kerülő különlegességgel, Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései Sinfonia concertantéval, de egy magyar zeneszerző vadonatúj művének ősbemutatójával is készül a Farkas Róbert vezényelte MÁV Szimfonikusok. Az ONYX című opusz szerzője Dragony Tímea, akinek más műveit már hallhatta a budapesti, lipcsei, drezdai, frankfurti, amszterdami és madridi publikum, a darab szólistája pedig az a Temesvári Bence, aki tavaly óta a Bécsi Szimfonikusok szólamvezető csellistája. Az est másik szólista vendége a zongorista Magyar Valentin, akinek tehetségére Grieg a-moll versenyművében csodálkozhat rá a hallgatóság.

Magyar Valentin (Fotó: Kondella Misi)

Noha Dohnányi Ernőt a magyar zene 20. századi kiválóságai között tartjuk számon, munkássága a nagyközönség körében szinte ismeretlen. Ezt a hiányosságot valamelyest pótolandó a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén a komponista 1909-es fisz-moll szvitje csendül fel Liszt Prométheusza és Rachmaninov I. (c-moll) zongoraversenye mellett. Az eseményen nemcsak ez utóbbi remekmű szólistája, a hamburgi születésű Anton Gerzenberg, de az est karmestere, a 2021-es llíriai 1. Nemzetközi Karmesterverseny első díját elnyerő Török Levente is a sorozatban felbukkanó ifjú muzsikustitánok sorát bővíti.    

Fülbemászó, szuggesztív és lendületes dallamokra számíthatunk a sorozat utolsó koncertjén: a Győri Filharmonikusok Weber-, Mendelssohn-, Borogyin- és Prokofjev-művekkel zárják az évadot. A felhangzó Mendelssohn-hegedűverseny szólistája a hegedűművészként és zeneszerzőként egyaránt sikeres Stark János Mátyás lesz, míg Prokofjev III. zongoraversenyét a 2021-es Liszt Zongoraverseny különdíjasa, a grúz Tamta Magradze játssza. A koncert dirigense az együttes vezető karmesteri posztját Berkes Kálmán művészeti vezető mellett huszonöt éves kora óta betöltő Rajna Martin.

A koncerteket 18 óra 30 perces kezdettel, Előhang címmel beszélgetések előzik meg, amelyeken az előadásokra jeggyel rendelkezők a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről. A beszélgetések házigazdája Becze Szilvia.

Kiemelt kép: Tamta Magradze (Fotó: Tom McKenzie)