Előfordult már veletek, hogy egy kedvelt elfoglaltságotok közben annyira egymásra hangolódtatok másokkal, hogy végül együtt űztétek tovább a szenvedélyeteket? A New Orleansból induló Tank and the Bangas tagjai pontosan így találkoztak: egy 2011-es kötetlen és önfeledt közös zenélés során sodorta őket egymás mellé a sors, és annyira ráéreztek egymás energiáira, hogy rövid időn belül alapítottak is egy zenekart. Stílusukat nehezen jellemezhetnénk egyetlen kategóriával, hiszen az elképesztő energiákat megmozgató csapat zenéjében többek között felfedezhetjük a hiphop, a soul, a funk, a jazz és az R&B stílusjegyeinek keveredését is. A különlegesség magas fokán mozgó művészetüket április elején a hazai rajongók és/vagy zenekedvelők is megtapasztalhatják majd, köszönhetően annak az örömteli hírnek, hogy a Tank and the Bangas lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik fellépője (akárcsak a korábban bemutatott Manu Delago Ensemble is).

Az együttes frontembere, a kétszeres National Poetry Slam Championship-nyertes Tarriona „Tank” Ball, előadásmódja pedig olyan, mintha három különböző előadó manifesztálódott volna egyetlen emberben: képes jazz- és soulénekesként, slammerként vagy akár rapperként is megformálni a szavakat, dalszövegei pedig sokak szerint olyanok, mintha az avantgárd költészet találkozna a dallamokkal. Ez már a legelső, 2013-ban megjelent lemezükön (Think Tank) is tetten érhető, amelyet pár évvel később, 2017-ben már egy jóval nagyobb mérföldkő követett, hiszen hatezer másik formációt megelőzve sikerült megnyerniük a National Public Radio Tiny Desk versenyét, amelyet a műsorvezető elmondása alapján „lírai mélységüknek és sokszínűségüknek” köszönhettek. A bravúros győzelem rájuk irányította a nemzetközi figyelmet, így 2019-re egy már népessé duzzadt rajongótábor örülhetett a második nagylemezüknek, a Green Balloonnak. Ez az album még a korábban készített daloknál is ékesebben bizonyította, hogy a zenekar milyen parádésan tudja a maga arcára formálni az egyes zenei műfajokat és összehozni belőlük valami maradandót.

Tank and the Bangas (Fotó: StubHub)

Az azóta Grammy-díjra is jelölt zenekarnak természetesen jelentek meg kislemezei is (mint a Rhythm of Life, a Smoke.Netflix.Chill és a Nice Things) és a fellépéseikről készült felvételek (akárcsak a 2014-es The Big Bang Theory: Live at Gasa Gasa vagy a 2018-as Live Vibes) bejárták már a videómegosztó oldalakat, ráadásul még a népszerű animációs sorozat, a BoJack Horseman egyik epizódjában is felcsendült az „Oh Heart” című daluk. A The Huffington Post egy ízben úgy fogalmazott velük kapcsolatban, hogy olyan zenéjük van, amit meg kell tapasztalni, ez az élmény azonban fellépésről-fellépésre változik, ahogyan arra a csapat basszusgitárosa, Jonathan Johnson is rávilágított: „Az egyik show nagyon elektronikus vagy hip-hopos, egy másik lassú, hangulatos és jazzes, míg a következő szimplán csak költői lesz rögtönzött riffekkel. Bandaként nem szeretjük ugyanazt a dolgot csinálni túl sokáig, szóval folyamatosan változtatunk egy kicsit itt és ott, ha pedig eleget alakítunk rajta, akkor az beillik egy nagy változtatásnak.”  Johnson nem véletlenül beszélt többes számban, hiszen a Tank and the Bangas együttes számos tehetséges tagot sorakoztat fel: Tanknak segít új szintre emelni a dallamok művészetét a gitáros Daniel Abel, a tenorszaxofonos Etienne Stoufflet, az altszaxofonos Albert Allenback, a billentyűs hangszereken játszó Norman Spence és Merell Burkett, a dobos Joshua Johnson és a vokált biztosító Anjelika Joseph-Tia Henderson duó is.

Tank and the Bangas (Fotó: NPR)

Ilyen illusztris bagázzsal a háta mögött nem csoda, hogy Tarriona „Tank” Ball nem csak zenésztársait becsüli hihetetlenül sokra, hanem a nagyérdemű publikumot is: „Most már nem csak magamra gondolok, amikor írok. A bandatagokkal való együttlét megtanított arra, hogy másokra is gondoljak, és amikor a közönséged csak rád vár, akkor nagyon izgatott vagy amiatt, hogy kapcsolatba léphetsz velük.” Aki az említett közösség közé tartozik vagy szeretne a részévé válni, az semmiképpen se hagyja ki a Tank and the Bangas magyarországi koncertjét 2020. április 8-án, 21:00 órai kezdéssel. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, az A38 hajón egy olyan estét tartanak a ritmusok és költői szövegek mesterei, ami hol feltölt életerővel, hol ellazít, hol felráz, hol pedig elgondolkodtat – az viszont biztos, hogy egyhamar nem felejti el senki, aki jegyet vált rá a hivatalos honlapon (ráadásul a hangulatot 20:00 órától már megalapozza a budapesti soul-hop örömkvartett, a Nunki Bay Starship).

Kiemelt kép: Tank and the Bangas (Fotó: Alex Marks)