A februári online bemutatót követően most végre igazi színházi keretek között is látható lesz Závada Péter legújabb drámája, A Széplélek. A premier szeptember 4-én lesz a Stúdió K-ban.

A magyar színházi életben egyre ismertebb és elismertebb alkotó ötödik színdarabjához érdekes témát választott: II. Lajos bajor király (akit Őrült Lajos királynak vagy Hattyúkirálynak is szoktak nevezni) életén keresztül vezeti az olvasót a német romantikától a Harmadik Birodalom időszakán át egészen napjainkig. A „térdráma” műfaji meghatározást viselő darab a történelem, politika és esztétika viszonyát boncolgatja, miközben a zsigerekig áthatja Wagner zenéje.

Szükségszerűen tragédiához vezet-e, ha egy király nem elég erőszakos az uralkodáshoz? A lenyűgözéshez való vonzódás mindenkor a hatalomhoz való vonzódás is egyben? Kivonhatjuk-e magunkat művészként vagy műkedvelőként a politikából, hogy zavartalanul bontakoztathassuk ki
géniuszunk hatalmas szárnyalását? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha az idegenvezetőre bízva magunkat belépünk a Stúdió K Színházba, amely egy estére a Neuschwanstein kastéllyá változik.

A Széplélekben színpadra lép Nagypál Gábor, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, Nyakó Júlia, Spilák Lajos, Sipos György és Lovas Dániel. A Geréb Zsófia rendezésében látható előadás látványvilágáról Bobor Ágnes, zenéjéről pedig Csizmás András gondoskodott.

Kiemelt kép: Jelenet A Széplélek című előadásból (Fotó: Vass László)