Ma ünnepli 40. születésnapját Závada Péter költő, drámaíró, zenész.

Závada Péter 1982. június 8-án született Budapesten, Závada Pál író és Gyetvai Ágnes művészettörténész gyermekeként. Gyermekkorát Budapesten töltötte, 2001-ben a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett. 2001 és 2003 között a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem közgazdász-tanár szakos hallgatója volt, 2009-ben pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett angol-olasz szakos diplomát. 2015-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett színháztudományi diplomát. 2016-tól kezdve az ELTE Esztétika Doktori Iskola doktorandusza.

Először 2009-ben, a Jelenkorban jelentek meg versei, azóta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit többek között az Élet és Irodalom, az Alföld, a Holmi, a Műút, az Ex Symposion, a Pannonhalmi Szemle, a Zempléni Múzsa, a Szkholion, a Bárka és a Helikon közölte. Első verseskötete Ahol megszakad címmel a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben, amiért egy évvel később Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték, ahol bejutott a zsűri által legjobbnak ítélt három végső jelölt közé. 2013-ban részt vett a berlini International Poesie Festivalon, ahol Kemény Istvánnal és Borbély Szilárddal olvasott fel. Második verseskötete (Mész) már a Jelenkor Kiadónál jelent meg, 2015-ben, amiért második alkalommal is Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték, ahol szintén bejutott a zsűri által legjobbnak ítélt három jelölt közé.

Závada Péter (Fotó: Jelenkor Kiadó)

2016-ban Örkény István drámaírói ösztöndíjban, 2017-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült. 2017-ben megjelent harmadik, Roncs szélárnyékban című verseskötete. 2017-ben neki ítélték a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, amelynek köszönhetően 2018 nyarán egy hónapot töltött a berlini Literarisches Colloquiumon. 2018-ban Je suis Amphitryon című drámájáért Szép Ernő-különdíjban részesült. 2018-ban Iphigeneia továbblép című szövegével harmadik helyezést ért el az Alföld folyóirat Határ-pályázatán. 2019-ben meghívást kapott Rotterdamba, Európa legnagyobb költészeti fesztiváljára, a Poetry Internationalra. 2020 januárjában ösztöndíjas volt Stuttgartban, a Schloss Solitude-ben. 2012-től annak 2019-es fennállásáig a József Attila Kör tagja volt. Verseit angol, német és román nyelvre fordították le. Legutóbbi versesköte Gondoskodás címmel jelent meg.

Závada Péter 2010 óta folytat színpadi szerzői és dramaturgiai tevékenységet. 2012-ben az SZFE és Kovács D. Dániel rendező szakos hallgató számára írt vizsgadarabot: Molière Versailles-i rögtönzésének parafrázisát. 2013-ban a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál pályázatára írt Reflex címmel drámát, amelyet Kovács. D. Dániel rendezésében a Szputnyik Hajózási Társaság mutatott be Nyitrán, Budapesten, Strasbourgban, Toruńban és Drezdában. 2014-ben a Krétakör Korrupció című előadásához írt, A párt című produkcióhoz pedig fordított dalszövegeket. 2015-ben a Mohácsi János és Mohácsi István által rendezett-átdolgozott Hair dalaihoz készített új fordítást. 2016-ban Shakespeare Ahogy tetszik című drámáját dolgozta át Nádasdy Ádám fordítása alapján, az előadás azóta is látható a Katona József Színház Kamrájában. 2017-ben a Katona számára A nők iskolájából készített új színpadi adaptációt, a Vígszínház számára pedig Fekete Ádámmal közösen dolgozta át a Szentivánéji álom című vígjátékot. Ugyanebben az évben a Budapesti Operettszínházban két bemutatóban is közreműködött: a Csárdáskirálynő Broadway-verziójához, a Riviera Girlhöz librettót, a Lázár Ervin regénye alapján készült Szegény Dzsoni és Árnikához pedig dalszövegeket írt.

Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kókai Tünde a Kertész utcai Shaxpeare-mosóban (fotó: Horváth Judit/Örkény Színház)

A következő időszakban olyan előadások átdolgozása, fordítása fűződnek a nevéhez, mint az Egy éj a Paradicsomban (Vígszínház), a Lóvátett lovagok (Pesti Színház), a Holdkő (K2 – Szkéné Színház), a III. Richárd (Radnóti Színház), A balek (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), az Ithaka, a Poppea megkoronázása (Katona József Színház), A kék madár, Carousel – Liliom (Budapesti Operettszínház), Széttépve (Szabó Kimmel Tamás önálló estje), a Tizenkét szék (TRIP Hajó), a Kertész utcai Shaxpeare-mosó (Örkény Színház), a 33 álom, a 33 változat Haydn-koponyára, az Oresztész szereti Hermionét, aki szereti Pürrhoszt, aki szereti Andromakhét, aki szereti Hektórt, aki halott (Örkény Színház), a Lövések a Broadwayn (Thália Színház) és a Leonce és Léna (Szegedi Nemzeti Színház).

Zenei pályafutása több, mint húsz évet ölel fel: 1996-ban Süveg Márkkal (Saiid) alapította meg az Akkezdet Phiai együttest. Első lemezük 2004-ben jelent meg Akkezdet címmel, amely bekerült a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe. A második duplalemez hat évvel később, 2010-ben jelent meg Kottazűr címmel. 2016-ban pedig a formáció a VIVA TV által szervezett Magyarország Legjobb Rapperei szavazáson az első helyen végzett. Ugyanebben az évben jelent meg első önálló szólólemeze, a trAnzKaPHka: kastély.

Kiemelt kép: Závada Péter (Fotó: Máté Péter/Jelenkor)