Ezen a hétvégén rendezik a XXX. Zalai Kamaratánc Fesztivált, melynek rendhagyó módon – a zalaegerszegi színház felújítása miatt – a budapesti Hagyományok Háza ad otthont.

Az először 1965-ben megrendezett táncfórumot a táncos (főleg néptáncos) szakmán belül állandó, fokozott figyelem kíséri. A kétnapos rendezvényen amatőr, illetve hivatásos formációk egyaránt részt vehetnek, két külön kategóriában is. Egyik ilyen az autentikus folklór számok kategóriája, melyekben olyan produkciók kerülnek bemutatásra, amelyek motívumkincse túlnyomórészt a Kárpát-medence tánckincséből épül fel, azonban kiegészülhet korunk színpadi eszközeivel, ízlésével, azonban az elsődleges cél az, hogy a néptánc sértetlensége megmaradjon. A másik kategória a táncszínházi, ahol már nem kizárólagosan a néptánckincs bemutatása és színpadra állítása a cél. Ebben a kategóriában szerepelnek majd azok a számok, melyekben erősebben keverednek stílusok, és nem az autentikus néptánc expresszivitása a fő szempont. Ez a kategória tehát a táncszínházi produkcióké.

A fesztiválon fellépnek nagy múltú amatőr táncegyüttesek (például Nógrád Táncegyüttes, Alba Regia Táncegyüttes, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes), illetve olyan nem állandó társulatok is, melyeknek ez a fórum kiváló megmutatkozási lehetőség. Ilyenek (a teljesség igénye nélkül): Notitia Táncműhely, Tókos Táncműhely, D66, Fehérnépek Társulat.

A jubileumi fesztiválra a szervezők készültek egy plusz kategóriával is, mely szintén tánc központú, azonban nem színpadi művek nevezéseit várják az alkotóktól, hanem olyan rövidfilmekét, melyek a néptánccal kapcsolatosak. Ezek lehetnek fiktívek, élőszereplősek, de még animációs filmek is.

A kétnapos rendezvény versenyprogramjának látogatása az érdeklődők számára ingyenes. A vasárnapi gálában a fesztiválon díjazott produkciók kerülnek újbóli bemutatásra, mely 11 órakor kezdődik. Erre jegyek a Hagyományok Háza weboldalán válthatók.

Kiemelt kép: A Hagyományok Házának belső tere (Fotó: Hagyományok Háza / Facebook.com)