Novák Péter rendezésében mutatta be a Jézus Krisztus szupersztárt a Kolozsvári Magyar Opera: az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájából, vendégművészek fellépésével készülő előadást a hamarosan záruló idei évadban háromszor láthatja a kolozsvári közönség, és már mindhárom előadásra korábban elfogytak a jegyek.

Novák Péter elmondása szerint olyan produkciót szeretett volna rendezni, amely a társulat fejlődését is szolgálja. Az angol nyelvű előadásban az opera társulatán kívül magyarországi vendégművészek és a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei is színpadra lépnek. Elárulta azt is, hogy terápiás céllal is választották a történetet, mivel napjainkban a szenvedéstörténettel való szembesülés elkerülhetetlen. „Jézusnál erősebb társadalomformáló, személyiségformáló erő aligha volt, enne az érzete hozta létre a produkciót. Passiójáték lesz, ami lelkigyakorlatnak is tekinthető, gondolkodásra késztet, megráz, felráz, önvizsgálatra kényszerít, ezért sem lesz szünet: ez a történet magával kell vigye a nézőt” – nyilatkozta Novák.

Kulcsár Szabolcs karmester szerint a rockopera kihívás a klasszikusokhoz szokott társulat számára, de sok benne az improvizációs lehetőség. „A társulat számára nagy lehetőség mindenképpen a beat, gospel és soul zene ötvözetéből álló zenei anyag” – fogalmazott. A kolozsvári produkcióban Jézust Bodor Áron és Sipos Endre, Júdást P. Petőcz András és Farkas Loránd, míg Mária Magdolnát Covacinschi Yolanda, Balla Adél és Dezső Ágota alakítja váltott szereposztásban. Az előadás díszletét Venczel Attila, jelmezeit Zsigmond Adél tervezte, koreográfusa Jakab Melinda. A produkcióból 20 előadást terveznek a mostani és a következő évadban, a nyári szünet után szeptember 1-jén és 2-án játsszák legközelebb a darabot.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Jézus Krisztus Szupersztár próbájáról (Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera)