Wa(l)king the city címmel hirdet köztéri művészeti eseménysorozatot június 12-től Budapesten a Metropolis/Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben a Placcc Fesztivál.

A Placcc megszokott őszi fesztiválja helyett idén dán partnerével szervezi meg a Wa(l)king the city eseménysorozatot, amellyel a magyar művészekre kívánnak fókuszálni. A kezdeményezés Trevor Davies, a Metropolis művészeti vezetője Wa(l)king Copenhagen projektjének koncepciójára támaszkodik, a résztvevő művészeket arra kérik, hogy köztéren megvalósított művészeti mikroprojektek sorozatán keresztül fedezzék fel a változó várost. Az eseménysorozat keretében 2-3 naponta egy-egy művész ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval, amellyel reflektál a városra, a helyszínre, a helyzetre, vagy saját élményeire és érzéseire.

A Wa(l)king the city a Placcc Fesztivállal és a projektet támogató In Situ hálózattal korábban már együttműködő művészek intervencióival kezdődik, majd a nyílt pályázat útján kiválasztott alkotók akcióival folytatódik. Jelenleg 20 művész megbízására áll rendelkezésre forrás. A művészeti mikroeseményeket a Placcc Facebook-oldalán, a placcc.hu és az in-situ.info honlapokon lehet majd online követni, ám az akciókba véletlenül is belefuthatnak a járókelők. Az online bejelentkezéseket a későbbiekben is meg lehet tekinteni, és azokból film is készül a projekt végén. A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várnak jelentkezéseket (színház, tánc, cirkusz, zene, irodalom, képzőművészet, fényképészet, film, építészet), elsősorban egyéni, esetleg kétfős művészeti akciók koncepciójával. A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Kitt Johnson (X-Act, Dánia), Barda Beáta (Trafó), Jászay Tamás (revizoronline.com) és Ivanyos Ambrus (Meetlab). A pályázatokat június 8-ig várják, az elbírálás határideje június 18. A jelentkezésről bővebb információ a Placcc oldalán található.

Kiemelt kép: placcc.hu