Richard Wagner műve április 4-én 22 óra 5 perctől látható az M5 műsorán.

Bár a német zeneszerző korán kapcsolatba került a színházi világgal, kezdetben az irodalom jobban érdekelte, mint a zene, ám Beethoven IX. szimfóniájának megismerése hatására mégis  a zenei pálya mellett döntött.

Wagner 1845-ben, marienbadi kúrája idején tanulmányozta először Wolfram von Eschenbach Parzival című eposzát, valamint Titurel című eposztöredékét. A bemutatóra 1882-ben a II. Bayreuthi Ünnepi Játékok keretében, II. Lajos és az egész udvartartás jelenlétében került sor. A mű nagy tetszést aratott, de már ekkor felmerült, hogy hossza és a színpadra állításának igényessége meghaladja az opera-előadások szokásos kereteit. Wagner ezért kikötötte, hogy műve 30 éven keresztül színpadon csak Bayreuthban adható elő. Csak a tilalom lejártával kerülhetett sor más színházakban történő bemutatására.

Koncertszerűen már 1884-ben bemutatták azonban Londonban. A moratórium lejárta utáni első hivatalos színházi előadását 1914. január 1-jén, Barcelonában és Budapesten, a Népoperában tartották.

A színpadot felszentelő ünnepi játék” – ahogy maga Wagner jellemezte a Parsifalt – hőse a tiszta, naiv hite által képes lesz rá, hogy megváltsa a testi és lelki bajoktól szenvedőket, és a Grál, a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek sorába lépjen. Bűn, fájdalom, áldozathozatal, újjászületés; a tévelygések útvesztőjéről, a szeretet és a megbocsátás erejéről szóló történet a húsvéti ünnepkör eszméjét emeli operává, és általános érvényű meseként szolgál a rossz és jó mágiáról, a sötétség és a világosság harcáról, és a megváltás reményéről.

Szereplők: Kovácsházi István (Parsifal), Tómas Tómasson (Amfortas, Klingsor), Kovács István (Titurel), Palerdi András (Gurnemanz), (Kundry) Németh Judit, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara. Szöveg: Richard Wagner, szövegkönyv: Oberfrank Géza, díszlet: Forray Gábor, jelmez: Makai Péter, koreográfia: Seregi László nyomán László Péter, rendező: Mikó András.

A tévéfelvétel rendezője: Komlós András, felelős szerkesztő: Hara Lilla Beáta, szerkesztő: Hara Lilla Beáta, vezető operatőr: Kalbert Erzsébet.

Kiemelt kép: jelenet az előadásból (Fotó: Rákossy Péter)