Április 17-én 20 órakor tűzi műsorára az M5 csatorna Wagner 1845-ben írt három felvonásos operáját a Parsifalt, Kecskés G. László rendezésében. A darab ősbemutatójára 1882-ben, a II. Bayreuthi Ünnepi Játékok keretében, II. Lajos és az egész udvartartás jelenlétében került sor. A mű nagy tetszést aratott, de már ekkor felmerült, hogy hossza és színpadra állításának igényessége meghaladja az opera-előadások szokásos kereteit. Wagner ezért kikötötte, hogy műve 30 éven keresztül színpadon kizárólag Bayreuthban adható elő. Csak a tilalom lejártával kerülhetett sor más színházakban történő bemutatására, ennek ellenére koncertszerűen 1884-ben már bemutatták Londonban. Magyarországon először 1914. január 1-jén hallhatta az operát a közönség a budapesti Népoperában, a mai Erkel Színház épületében.

A Parsifal a színpadot felszentelő ünnepi játék, ami valóban az ünnep, a szakralitás színpadi megjelenítése. Hőse, a szent együgyű, aki tiszta, naiv hite által képes lesz rá, hogy megváltsa a testi és lelki bajoktól szenvedőket, majd a Grál, a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek sorába lépjen. Bűn, fájdalom, áldozathozatal, újjászületés – a tévelygések útvesztőjéről, a szeretet és a megbocsátás csodálatos erejéről szóló történet a húsvéti ünnepkör eszméjét emeli operává, egyszersmind általános érvényű mese rossz és jó mágiáról, sötét és világos harcáról, a megváltás reményéről.

A Mikó András rendezte, három felvonásos, német nyelvű, magyar feliratos előadásban a főbb szerepekben Molnár Andrással (Parsifal), Sólyom-Nagy Sándorral (Amfortas), Valter Ferenccel (Titurel), Polgár Lászlóval (Gurnemanz), Berczelly Istvánnal (Klingsor) és Balatoni Évával (Kundry) találkozhatunk. A magyar szöveget Oberfrank Géza készítette, a díszletet Forray Gábor, a jelmezeket Makai Péter tervezte, a koreográfia Seregi László munkáját dicséri. A produkcióban közreműködő Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kovács János vezérelte.

Kiemelt kép: Jelenet az előadásból (Fotó: Rákossy Péter)