Almási-Tóth András kortárs rendezésében tűzi műsorára Wagner utolsó zenedrámáját a Magyar Állami Operaház, ráadásul a darab április 15-i premierjét élőben közvetíti az interneten az OperaVision, míg az április 17-i előadás a Bartók Tavasz keretében, az OPERA és a Müpa közös programjaként kerül műsorra.

Richard Wagner csaknem 25 éven át dolgozott a Szent Grál mondakör késő középkori feldolgozásain alapuló operáján. A Parsifalt 140 éve, 1882 nyarán mutatták be Bayreuthban, a zeneszerző által megálmodott Festspielhausban. A „színpadszentelő ünnepi játék” emelkedett eszmeiségének méltó bemutatása védelmében az előadási jogokra a zeneszerző 30 éves moratóriumot is bevezetett. Ennek lejártát követően Európa-szerte több premiert is 1914. január 1-jére időzítettek, az éjfélkor kezdődő előadások egyikére Budapesten, a Népoperában (a mai Erkel Színházban) került sor Reiner Frigyes vezényletével. A Magyar Királyi Operaház 1924-ben, Márkus László rendezésében vitte színre a művet, mely a két világháború között 59 alkalommal volt látható. Ezt követően a történet ideológiailag nem illeszkedett a regnáló hatalom világképébe, míg végül 1983-ban, Wagner halálának 100 éves jubileumára és a már nagybeteg Ferencsik János közbenjárására tűzte műsorára a darabot az Erkel Színház Mikó András rendezésében.

Az elmúlt csaknem 40 évben a további 91 előadást megért darabot, amelyet hagyományosan húsvétkor játszanak a világ operaházai, négy éve láthatta utoljára a közönség az OPERA produkciójában. Az eredetileg a Keresztény Évadban, 2020 tavaszára tervezett felújítást a koronavírus miatt két év késéssel mutatja be most az OPERA Almási-Tóth András művészeti igazgató kortárs színrevitelében. Az előadás napjainkat idéző látványvilága Sebastian Hannak díszlet- és Izsák Lili jelmeztervei nyomán valósult meg, a darab koreográfusa Barta Dóra. Az előadás főbb szerepeit Kovácsházi István (Parsifal), Kálmándy Mihály (Amfortas), Szemerédy Károly (Klingsor), Szántó Andrea (Kundry), Palerdi András (Gurnemanz) és Rácz István (Titurel) énekli. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

A Parsifal az április 15-i bemutatót követően április 17-én (a Bartók Tavasz keretében, az Opera és Müpa közös programjaként) és 23-án tekinthető meg az Operaházban. Az április 15-i premiert internetes weboldalán élőben közvetíti az OperaVision platformja, ahol ezt követően az előadás fél évig ingyenesen visszanézhető lesz.

Kiemelt kép: Szántó Andrea és Szemerédy Károly a Parsifal című operában (Fotó: Kummer János/Magyar Állami Operaház)