Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Ecsedi Erzsébet, Némedi Árpád és Gyulai-Zékány István főszereplésével március 11-én mutatják be a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Voltaire Candide című színművét.

Voltaire 1759-es kalandregénye egyben filozófiai gúnyirat, a szerző éles kritikája a leibnizi optimizmus felhőtlen valóságszemléletéről. Ugyanakkor felnövéstörténet is: egy fiú a szerelmet kergetve verekszi át magát a világon, és eközben elveszíti ártatlan önfeledtségét. Voltaire saját korának visszásságait mutatja fel – az ő példáját követve az előadás kortárs környezetbe helyezi a cselekményt. A történet főszereplője az ifjú Candide, aki egy báró kastélyában él Vesztfáliában. Szerelmes Kunigundába. A ház orákuluma, Pangloss mester azt tanítja neki, hogy nincs okozat ok nélkül, és minden a lehető legjobban működik ebben a legeslegjobb világban. Az okok költőisége – vagyis hogy Candide szerelme  tettekbe fordul egy spanyolfal mögött, szükségszerűen maga után vonja a következmények prózaiságát, vagyis hogy mindenekelőtt összevissza pofozzák, majd kezdetét veszi a kalandok sora.

Az utóbbi pár évben ritkán játszották Voltaire művét a színpadon, Nagy Péter István azonban Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Ecsedi Erzsébet, Némedi Árpád és Gyulai-Zékány István főszereplésével újra álmodta a történetet. Mellettük Jámbor Nándor, Major Erik, Mari Dorottya, Sipos László Márk és Szerémi Zoltán tűnik fel a színpadon. A szövegkönyvet Voltaire regénye alapján Vinnai András, Bódi Zsófia és Nagy Péter István készítette.

Kiemelt kép: A Candide című színmű olvasópróbaja (Fotó: Weöres Sándor Színház)