Április 15-én újabb Freeszfe Egyesület vizsgának ad otthont a 6SZÍN: Maróthy Anna Zorka végzős bábszínházi rendező szakos hallgató Émile Ajar Előttem az élet című regényét viszi színpadra.

Émile Ajar, az Előttem az élet című regény szerzője valójában a litván, zsidó származású francia Romain Gary (eredetileg Romain Kacew) írói álneve. A szerző olyan tökéletesre fejlesztette inkognitóját (Ajart a médiaszerepléseknél unokaöccse, Paul Pavlowitch „alakította”), hogy a legtekintélyesebb francia irodalmi elismerés, a Goncourt-díj történetében egyedülálló módon kétszer is elnyerte a díjat: először 1956-ban Gary néven a Les racines du ciel (Az ég gyökerei) című regényéért, majd 1975-ben Émile Ajarként az Előttem az életért. Pár évvel a „lebukás” előtt egy nizzai diáklány szakdolgozatában próbálta bizonyítani a két szerző azonosságát, de tanárai nem tudtak mit kezdeni az állítással. 

A történet főhőse egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult négerek, arabok, zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, egy idős zsidó asszony, Rosa mama neveli, aki a hasonló sorsú gyerekek ellátásából tartja fenn magát. Momo hamar önállósághoz szokik e furcsa környezetben, s úgy segít magán, ahogy tud: lop, csal, vagányokkal és prostituáltakkal barátkozik, de Rosa mamához gyengéd szeretet fűzi. Hogy e nyomorgó, önmagának is hazudó, társadalmon kívüli réteg összetartása milyen erős, az Rosa mama életének utolsó hónapjaiban derül ki. Mindenki összefog, hogy a beteg öregasszony életének utolsó napjait széppé tegyék. Az igazi áldozatot Momo hozza: elkíséri Rosa mamát titkos pincéjébe, hogy az asszony ott fejezhesse be életét.

Pillanatkép az Előttem az élet olvasópróbájáról (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Maróthy Anna Zorka Bognár Róbert fordítását felhasználva saját maga készítette el a regény bábszínházi adaptációját, amely egy közös mesélés, képekbe fogalmazott párbeszéd, gondolkodás arról, hogyan kötnek össze közös történeteink. A Csizmadia  Tibor, Gimesi Dóra, Hoffer Károly osztályában idén végző rendező ekként nyilatkozott arról, hogy miért döntött Émile Ajar története mellett vizsgarendezése kiválasztásakor: „Az a téma érdekelt, hogy hogyan kötnek össze a közös történeteink, hogyan lehet megmutatni ezeken keresztül, hogy mit jelentenek egymásnak emberek. Hogyan lehet képekben megfogalmazni, párhuzamosan  megmutatni  minden közösen megélt történetet, ami összeköthet két embert. És talán az érdekel a legjobban, hogyan lehet tovább élni ezeknek a közös történeteknek az emlékével. A regénybeli Momo mesélése alkalmasnak tűnt ennek bemutatására és bábszínházi adaptációjára a képisége miatt.”

A Freeszfe Egyesület vizsgaelőadásának főszerepeiben Nyakó Júliát (Rosa Mama), valamint Bartha Bendegúzt (Momo) láthatja a közönség, Katz doktor és Hamil úr szerepében Hannus Zoltán, Lola asszonyként és Hitler úrként Szekeres Máté lép színpadra, a Kék bohóc és Valumbáék szerepét Szacsvai István alakítja. Az előadás díszlet- és bábtervezője Vermes Nóra, jelmeztervezője Prechl Anna, dramaturgja Gaál Anna, zeneszerzője Frank Tamás. A Manna Produkció támogatásával készült produkció létrejöttét Hirmann Blanka és Bánky Eszter segítették.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Előttem az élet olvasópróbájáról (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)