Ma ünnepli 90. születésnapját Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, riporter, főszerkesztő.

Vitray Tamás 1932. november 5-én, Budapesten született, Neufeld Tamás néven. Középiskolai tanulmányait 1952-ben sikeresen fejezte be, majd a Magyar Néphadsereg Színházában volt díszletmunkás. Angol-sajtó szakon tanult az Idegen Nyelvek Főiskoláján, majd fordítóként dolgozott, többek között a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Rádióban is. 1963-ban a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakán diplomázott.

Angol tudása miatt kérték fel az első televíziós szereplésére is 1958-ban, ahol amerikai atlétákkal kellett beszélgetnie. A világhírű Rafer Johnsonnal készült interjú nem csak Vitray számára volt emlékezetes, hiszen körülbelül rá egy évre a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztálya Agitációs Propaganda Osztályán a sportrovat belső munkatársa lett.

Vitray Tamás műsorvezető a Magyar Televízió stúdiójában, 1976-ban

1960-ban az első külföldi közvetítését két profi csapat jégkorongmérkőzéséről, Prágából csinálta, ám első igazi sportkommentátori sikerét a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság narrálásáért zsebelhette be ugyanebben az évben. Ebben az időszakban megszerzett elismerései után 1968. július 1-től főmunkatárs lett. Nem igazán volt olyan sportág, amit ő ne közvetített volna az évtizedek alatt, összesen 21 téli- és nyári olimpián hallhattuk őt kommentátorként, de a sporton kívül más területen is tevékenykedett, vezetett vetélkedőket, szilveszteri műsorokat, a Telefere, vagy a Kapcsoltam című műsort is.

1975-ben nevezeték ki a Szórakoztató- és Zenei Főosztály, 81-től pedig a Drámai Főszerkesztőség osztályvezetőjévé, az évtized végén pedig Radnai János helyére került, a Sportszerkesztőség élére. 1997-től nyudíjas éveit kezdte meg, de továbbra is aktívan dolgozott. A Danubius Rádióban, majd a Kulbrádióban vezetett sport tematikájú telefonos műsort, de az MTVA visszahívta és ismét kinevezte a Sportszerkesztőség vezetőjévé 2004-ben, ekkortól elnöki főtanácsos kinevezést is kapott és az MTVA örökös tagja címet szintén megkapta ebben az évben. Véglegesen 2009-ben távozott az intézménytől.

Vitray Tamás (Fotó: Korponai Tamás; Forrás: nlc.hu)

Tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a 90-es években a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, 2004 és 2008 között a Nemzeti Sporttanács elnöke volt. Számos sporttal kapcsolatos könyv és riportkötet szerzője.

A mai napig aktív életet élő Vitray rengeteg kitüntetést és díjat kapott az évtizedek alatt, Pulitzer-életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt birtokosa, Prima Primissima díjas, Kossuth-díjas, csak hogy néhányat kiemeljünk.

Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Vitray Tamás (Forrás: eurosport.hu)