A héten olvasópróbát tartott az Örkény Színház is: Ferdinand von Schirach Isten című vitaszínházi művét a teátrum igazgatója, Mácsai Pál állítja színpadra, a premier február 10-én lesz.

A történet szerint egy hetvenöt éves, ötven év házasság után a feleségét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos természetesen nem akar kötélnek állni, ám a férfi – egy ügyvéd segítségével – nyilvános vitát szervez, hogy orvosszakértők, jogászok és az egyház képviselőinek véleménye mentén döntsenek arról, teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának utolsó kívánságát. A hazánkban is bemutatott Terror című dráma szerzőjének darabja abban is különleges, hogy a nézők véleménye is teret kap benne. Az alkotók a szöveget a magyar jogrendre alkalmazták, így az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve merülhetünk el az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatásában.

A premiert ismét olvasópróba-demó vezeti fel, erre január 21-én 15 órától kerül sor, ahol a nézők találkozhatnak az előadás közreműködőivel, 30-án 19 órától pedig nyílt próbára várják az érdeklődőket.

Az Örkény színház Stúdióban debütáló előadásban színpadra lép Máthé Zsolt, Gálffi László, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Vajda Milán, Kerekes Éva, Csákányi Eszter és Csuja Imre. A fordítást Nagy Klaudia, a szövegkönyvet Varga Zsófia és Mácsai Pál jegyzi, aki egyben rendezi is az előadást.

Kiemelt kép: Mácsai Pál az Isten olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)