Július 12-én az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművészének számító Jamie Cullum lép fel a veszprémi História Kertben a VeszprémFest programsorozat keretében.

A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze. Első két lemeze, a Heard It All Before és Pointless Nostalgic után következett számára az igazi áttörés. A Twentysomething album az All At Sea single-lel 2003-ban jelent meg Európa szerte, Cullum pedig turnéja során Amy Winehouse-szal nyitotta fellépéseit az Egyesült Királyságban. 22 nemzeti tévécsatorna mutatta be a koncertet, az album pedig több mint 1 millió példányban kelt el az év végéig. A később többszörös platina album megjelenésével a jazz mellett tette le kézjegyét, de a világhírnevet nem a műfajnak, hanem tudásának és a zene szeretetének köszönheti.

Címéhez illően valóban meseszerűvé tette az évet 2005-ös lemeze. A Catching Tales nemcsak egy negyven országot érintő tizennyolc hónapos turnéval járt, hanem egy Grammy-jelöléssel is. A turnézás mellett maradt ideje más műfajokban is kipróbálni magát: John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez írt zenét, valamint szinkronizált Disney-filmekben is. A 2009-es The Pursuit című lemezét nemcsak a rajongók, hanem a kritikusok is nagy lelkesedéssel fogadták. Cullum lemezei 2013-tól az ikonikus Island Records gondozásába kerültek, egy olyan legendás kiadóéba, amely többek között a U2-t, Bob Marley-t és Grace Jonest is előadói között jegyezhette. Az eredmény: a teljes művészi szabadságot kapó Cullum megjelentette eddigi leginkább mainstream albumát, a Momentumot. A 2014-es Interlude album gyakorlatilag menetből jött létre a Momentum lendülete után, szinte a szerző saját örömére, a jazz iránti olthatatlan vágy újabb kielégítésére. Az anyagot Jamie a világ leghíresebb jazzklubjaiban mutatta be. A 12 számból álló, big band-re komponált műsor így meghittebb formában megszólalhatott például a New York-i The Blue Note és a londoni Ronnie Scott falai között is. A meghittség mellett ugyanakkor a lehető legnagyobb volumenben is bemutatkozott a lemez: Billy Joellel közös előadásban Amerika legnagyobb arénáiban. Utoljára 2019-ben, Taller címmel jelentkezett stúdióalbummal, 2020-ban pedig élete első karácsonyi lemezével, a The Pianoman at Christmas-szal lepte meg rajongóit.

Jamie Cullum (Fotó: Jamie Cullum Facebook oldala)

A kiváló zenész kellően tehetséges és sokoldalú ahhoz, hogy az olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében ötvözze, sikere pedig valóban globális, Szöultól Sao Paulóig, a Fuji Rock Fesztiváltól Glastonbury-ig repíti, vagy éppen Hamburgtól Hollywoodig. Collum nemcsak filmeknek vagy a londoni West End színpadára írt zenét, dalokat, hanem a BBC számára is, és szerepelt televíziós show-kban a VH-1, a Sky és a BBC csatornákon. Házigazdája volt a BBC rádiócsatornák számos dokumentumműsorának, olyan kiválóságokat bemutatva, mint a Blue Note Recordsos Herbie Hancock, Jimi Hendrix és Quincy Jones. Jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján, és büszke arra, hogy mint DJ elsőként játszhat olyan új jazzsztárokat, mint Gregory Porter és Laura Mvula. Ez a rádióműsor a két New York Radio-díj mellett a rangos Gold Sony Radio-díjat is elnyerte az Egyesült Királyságban.

Jamie Cullum 2016-ban már járt Veszprémben, akkor a VeszprémArénában adott felejthetetlen hangulatú koncertet, mely egyébként a zenész első magyarországi fellépése volt, most pedig július 12-én ismét visszatér a királynék városába, a Veszprémfest keretében. Koncertjét Bogdán Norbert és zenekara fogja felvezetni, akik a balkáni népzene, a magyar és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek sajátos ötvözetét hozzák el a hallgatók számára. 

Kiemelt kép: Jamie Cullum (Fotó: jegy.hu)