Negyven évvel ezelőtt, karácsony napján tűzte először műsorára a Magyar Televízió az azóta legendássá vált bábfilmsorozatot, a Süsü, a sárkányt. Az első, közel egyórás epizód után sokat kellett várni a folytatásra. A második, már csak 30 perces rész négy év szünetet követően került képernyőre. A Süsüből 1977 és 1984 között mindössze csak 9 epizód készült. Csukás István kedves sárkányfigurája, és róla szóló meséje rövidsége ellenére is meghódította a gyermekszíveket. Az „egyfejűt” hangjával életre keltő Bodrogi Gyula pedig sokak számára ma nem csak a Nemzet Színésze, hanem maga Süsü is.

Csukás István (fotó: nepszava.hu)

A Duna Televízió megrendelésére 2001-ben már elkészült a Süsü folytatása, Csukás István meseregénye alapján a Süsüke, a sárkánygyerek. Közel húsz év után pedig úgy tűnik, újabb generáció ismerheti meg a híres „egyfejűt”, ugyanis három vadonatúj epizódot készítenek az eredeti sorozatból. Csukás István a Bors nevű napilapnak mesélt a tervekről, és arról, várhatóan mikor tér vissza Süsü:

„Sokáig gondolkodtunk, de végül megszületett az ötlet, hogy Süsüt a mai kor gyermekei is megismerjék, miközben a korábbi generációknak is örömet szerzünk. Annyit elárulhatok, hogy az epizódok vázlata kész, a költségvetés összeállt, talán év végére kész is lehetnek az epizódok. Ugyanúgy bábtechnikával dolgozunk. Az első részben Süsü ellátogat az emberek földjére, a másodikban összeházasodik és megszületik a gyermeke, Süsüke, aki a harmadik epizódban a sárkányok és emberek földje után az űr­be is ellátogat.”

Bodrogi Gyula (fotó: MTI/Manek Attila)

A napilap megkereste Bodrogi Gyulát is, aki tőlük értesült Süsü visszatéréséről: „Nagyszerű hír, álmomban nem gondoltam volna, hogy az életemben még újra Süsünek adhatom a hangomat. Nagyon tetszik az ötlet, ha ugyanabban a szellemiségben készítjük, mint a korábbi részeket, nem szabad ezt is digitalizálni. Ha ezt tartják, szívesen vennék részt a munkában. Az alapanyaggal biztos nem lesz gond, hiszen Istvánról egy ország tud­ja, mekkora író, generációk nőttek fel és fognak felnőni a meséin.”

Kiemelt kép: Jelenet a Süsü, a sárkányból (fotó: MTI/Zih Zsolt)