José Carreras legújabb gálakoncertjével tér vissza Magyarországra: a világhírű, 76 éves spanyol tenor november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében (vezényel: David Giménez) és Miklósa Erika vendégszereplésével.

José Carreras Barcelonában született, tehetsége hamar megmutatkozott, alig nyolcévesen a spanyol rádióban adhatta elő Az asszony ingatag című Verdi-áriát. Tizennyolc évesen debütált Bellini Norma című operájában, a címszerepet éneklő szoprán, Montserrat Caballé ajánlására szerepet kapott Donizetti Lucrezia Borgia című operájában is. 1971-ben megnyerte a parmai nemzetközi Verdi-énekversenyt, ugyanabban az évben mutatkozott be Londonban, három évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon Herbert von Karajan meghívására Verdi Requiemjében léphetett fel. A dirigens hatására nyitott a lírai tenor repertoártól a hősi tenor szerepek felé. Nagy sikerrel szerepelt a könnyedebb műfajokban is, énekelt Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében Kiri Te Kanawa oldalán. 28 évesen már meghódította a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönségét. 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel, abban az évben derült ki, hogy leukémiában szenved. Legyőzve a betegségét 1988 júniusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza, ezzel együtt pedig nemzetközi alapítványt hozott létre a leukémiás betegek és a betegséggel kapcsolatos kutatások támogatására, számos jótékonysági eseményen vesz részt.

2009-ben bejelentette visszavonulását az operaházi szerepektől, fellépéseit azóta koncertekre korlátozza. Kivételt egy alkalommal tett: 2014-ben Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszerepe kedvéért, a mű bilbaói ősbemutatóján. Magyarországon is rendkívül népszerű; pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával, Rost Andreával és Marton Évával. 1976-ban járt először Budapesten, 2005-ben ő „énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet az újonnan felépült Müpában. Legutóbb 2018 decemberében hallhatta a magyar közönség, amikor a Budapest Sportarénában több áriát adott elő. „Nagyon örülök, hogy visszatérhetek egyik kedvenc közönségemhez, a magyar zenerajongókhoz, akik előtt már sok emlékezetes fellépésem volt” – mondta el Carreras a közelgő budapesti fellépése kapcsán, amelyen Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő lesz sztárvendége. A gálaesten a Carrerashoz hasonlóan katalán David Giménez vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart.

Kiemelt kép: Jose Carreras (Fotó: Getty Images)