Az Rtl Klub A Tanár című sorozatából közönség kedvencé vált Varga Ádám monodrámája, legközelebb november 20-án lesz látható a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Ádám diplomamunkájaként készítette el a darabot, már akkor is fontos volt számára, hogy olyan előadás szülessen, ami nem csak egy alkalomra szól, hanem később is megáll a saját lábán. „Nem letudni akartam a feladatot, önazonos kihívást kerestem. Eredetileg a Harcosok klubjában gondolkodtam, azt a világot szerettem volna bemutatni, ami mind a könyvben, mind a filmben megvan.  Aztán rájöttem, hogy egy 300 oldalas könyvet monodrámának megcsinálni nagyon durva megerőszakolása lenne az anyagnak. A szerző más könyvei után keresgélve találtam rá a Túlélőre, és az első két oldal után tudtam, hogy ez lesz az. Alapvetően hálás helyzet, hogy egy férfi egyedül van egy repülőgép pilótafülkéjében, sőt az egész gépen egyedül van és elmondja az élete sztoriját a fekete doboznak. Az egész regényt fizikailag lehetetlen lett volna belesűríteni az előadásba, ezért olyan momentumokat kerestem, amik valamilyen módon szituatívak, nemcsak elmesélők. A darab komoly kritika a fogyasztói társadalomra nézve, hogy mennyire meghatároz minket a magántulajdon felhalmozása” – meséli Ádám a darabválasztásról.

Az előadás során a nézők maguk is résztvevőkké válnak, ami már a darab születésekor egyértelmű cél volt. „Nem szeretek egyedül lenni a színpadon, ezért, ha csak a szemkontaktusok erejéig, de bevonom a nézőket. Számomra sokat ad hozzá, hogy bizonyos gondolatokat bele tudok mondani a tekintetekbe. Az is célom volt, hogy egy kicsit, a helyzetnek megfelelően legyen nyomasztó a közeg, mint egy repülőgépen egy ilyen szituációban. A legnagyobb kihívás az volt számomra, hogy dramaturgiailag megmaradjon az íve, hogy mindig egyértelmű legyen a valahonnét valahova tartás. Minden előadás más és más, mindig frissítem egy picit, akár egy más hangsúly, vagy egy plusz poén, ezek engem is frissen tartanak. Fontos, hogy minden egyes mondat nekem is érdekes legyen, hogy én is élvezzem az előadást.”

Kiemelt kép: Varga Ádám a Túlélő című előadásban (Fotó: Ács István)