Az Agrupación Senor Serrano, az innovatív barcelonai színházi társulat második alkalommal szerepel a Trafó nagytermében: A hegy című előadást ma este mutatják be.

A hegy című előadás jelenkorunk viszonyát vizsgálja az igazság és a bizalom kérdéskörével összefüggésben. Olyan történeti és közéleti példák bemutatásán keresztül állít tükröt a valóságérzékelésünknek, mint például a Mount Everestre induló első expedíció, Orson Welles pánikkeltő rádióműsora, vagy éppen Vlagyimir Putyin személye. A színpadon baseballt játszó tollaslabdázók, közönséget pásztázó drónok, váratlan hóesés és fakenews honlapok teszik egyedivé az előadást a maga meglepő fordulataival együtt.

Van egy széles körben elterjedt képi hasonlat: megmászni egy hegyet, ezáltal legyőzni minden akadályt a csúcs elérésének érdekében, és ha már ott vagyunk, láthatjuk az alattunk elterülő világot a teljes valóságában, nemcsak a tükröződéseken keresztül. De milyen lehet ez a tiszta, igaz világ? Hogyan képzeljük el a végső igazságot, és az utat, ami odáig visz minket? A hegy című színdarab elvezeti a nézőket az igazság mítoszának térkép nélküli felfedezőútjára.

A hegy a spanyolországi Lleidában megrendezett színházi fesztiválon elnyerte a legjobb előadásért járó Drac d’Or díjat. Az Agrupación Senor Serrano színtársulat eredeti darabokat készít az emberi természet jelenkori, aktuálisnak gondolt ellentétes aspektusairól, 2015-ben elnyerték a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját. Budapesten 2016-ban mutatkoztak be az Egy ház Ázsiában című előadásukkal. Ehhez a produkcióhoz hasonlóan most is keveredik a szöveg, az (élő)videó, a hang és a makett – ez a sokszínű eszközhasználat a társulat védjegyének tekinthető.

Kiemelt kép: Jelenetkép A hegy című előadásból (Fotó: Jordi Soler)