Visszatér a színpadra Demcsák Ottó, a Sopron Balett népszerű vezetője jövőre a fertőrákosi barlangszínházban egy különleges összművészeti előadás keretében június 18-án. A 63 éves Harangozó-díjas koreográfus Bartók Béla A csodálatos mandarin című szerzeményéből készülő darabban az Öreg gavallér szerepét táncolja majd. A táncműveket Michael Kropf koreografálja. Az ő kifejezett kérésére mondott most igent Demcsák Ottó is, aki több mint tíz éve hagyta abba aktív pályafutását. A balettművész utoljára 50 évesen lépett színpadra Győrben, az Equus című darabban Funtek Frigyes rendezésében.

A Győri Balett nemzetközi sikertörténete Demcsák Ottó életére és sorsára is kihat a mai napig. Összesen 25 évet dolgozott az ikonikus társulatban, amelynek örökös tagja. Soha nem felejti el, 1979. november 2-án lépett először színpadra az együttes A Nap szerettei című előadásában, és három hónap múlva már a milánói Scalában táncoltak. Ekkorát fordult a világ a nyírségi származású művésszel. Utána nagyon megindult velük a műfaj szekere: végigturnézták a világot kontinensről kontinensre, számtalan fesztiválon értek el sikereket. Demcsák Ottó nagy és jelentős szerepekkel írta be magát nemcsak a csapat, hanem a magyar táncművészet históriáskönyvébe. Izzó planéták, Daphnis és Cloé, A halál angyala, Évszakok, Memento, Az élet peremén, Gulliver úr, mind-mind fontos állomások, produkciók, főszerepek az életében. A csodálatos mandarinban való színpadra lépése pedig ezt foglalja keretbe.

Demcsák Ottó rövid nyilatkozatában elmondta, hogy nem volt szüksége hosszas gondolkodásra ahhoz, hogy elfogadja Michael Kropf felkérését, és ismét színpadra lép. A Sopron Balett táncosainak szárnyalását, fejlődését látva pedig azt gondolta, hogy jó próbatétel lehetne ez számára, hogy mennyire marad egy ember, egy művész elhivatott és elkötelezett a maga elé tett mérce szerint. Azt vallja, a tánc olyan művészeti ág, amely a test, a lélek és a szellem hármas egységében hozza létre a belső és külső üzenetet belőlünk.

Kiemelt kép: Demcsák Ottó a csodálatos mandarin című darab próbáin ( Fotó: Soproni Petőfi Színház)