Habár a tavalyi évadban elbúcsúztatták, közkívánatra ismét műsorra tűzi az Örkény Színház a Secondhand – szovjetűdök című előadást.

Az előadás a Nobel-díjas fehérorosz írónő, Szvetlana Alekszijevics írásai (Elhordott múltjaink, Csernobili ima, Fiúk cinkkoporsóban, Nők a tűzvonalban) alapján készült. Az írónő a hónap végén Magyarországra látogat a szeptember 29. és október 2. között megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként. Az Örkény Színházban 2018. szeptember 28-án bemutatott produkció különlegessége, hogy az alkotók nem egy komplett színdarabot vittek színre, hanem a négy kötetben megjelent több ezer valós beszélgetésből szemezgettek, és ezeket a kis történeteket fűzték egymás mögé montázsszerűen. A darabnak nyolc rendezője van: Bagossy László és Kovács D. Dániel diákjaikkal közösen hozták létre ezt az előadást. A Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori harmadéves rendező szakos hallgatói (Antal Bálint, Benkő Claudia, Dyssou Bona, Sándor Dániel Máté, Vilmos Noémi és Walters Lili) mind kaptak egy-egy jelenetet, amelyet önállóan, tanáraik felügyelete mellett dolgozhattak ki. A vállalkozás tehát nem csak művészi, hanem pedagógiai természetű is, ami nem csupán azt jelenti, hogy a legfiatalabb rendező generációnak módja volt együtt tanulni a szakmát az Örkény Színház társulatának tagjaival, hanem azt is, hogy elmélyülhettek egy fontos történelmi korszak, és annak máig ható következményeinek a tanulmányozásában is.

Az előadásban Bíró Krisztina, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Dóra Béla, Epres Attila, Ficza István, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Kovács Máté, Máthé Zsolt, Murányi Márton, Novkov Máté, Patkós Márton, Polgár Csaba, Pogány Judit, Szathmáry Judit, Szilágyi Kata, Vajda Milán, Znamenák István és Zsigmond Emőke lép színpadra, a zenei közreműködő Kákonyi Árpád.

Kiemelt kép: Jelenet a Secondhand – szovjetűdök című előadásból (Fotó: Horváth Judit)