Július 1-jétől folytatódik a SAX-projekt, a Magyar Nemzeti Múzeum nemzetközi tanásatása, a százhalombattai régészeti kutatási program. A Százhalombatta-Földvár nevű bronzkori település tervásatása lehetővé teszi az őskori mindennapi élet szerveződésének vizsgálatát. A kutatási időszak nyaranta zajlik hathetes időintervallumban, minden év júliusában. Immár közel 25 éve tart a feltárás, közel hatszáz évnyi anyagot dolgoztak fel a szakértők a nagyjából ezeréves településből.

Speciális jelensége a Kárpát-medence őskorának a lakódomb, mely a több évszázados egyhelyben lakás következtében jön létre, ez Százhalombatta-Földvár esetében közel öt méter vastag rétegsort eredményezett, az ilyen egymásra halmozódott életterek vizsgálata sajátos feltárási módszert, dokumentálást és tudást igényel. A projektben kézi bontást, szisztematikus mintavételezést, a teljes leletanyag megtartását és széleskörű talaj-mikromorfológiát alkalmaznak, ez nagy felbontású kép megrajzolását teszi lehetővé.

Az idei ásatás során találtak bronzkori kocsikerék nyomokat, de egy agyagkanalat is, amely lehetett akár bronzkori olvasztókanál, de gyerekkanál is. A régészek ki tudták mutatni, hogy Százhalombattán a szomszédos háztartások és házak is különböztek egymástól, ez tükrözi az őskori egyéni ízlést és a sajátos igényeket. Különbözött a lakások mérete, belső elrendezése, de sokszor még építési technikájuk is, ez tükrözhet egyéni ízlést, családi hagyományt, de akár társadalmi szerepet is.

A projektben olyan intézmények működnek közre, mint az ELTE, a University of Cambridge, a University of Southampton és a Bécsi Egyetem. A tervásatáson minden héten tartanak ásatási nyílt órát, szerdánként 13 és 14 óra között.

Kiemelt kép: Visszatér a SAX-projekt (Fotó: M. Mezei Éva)