1973. június 10. minden rockrajongónak fontos dátum, akkor rendezték meg ugyanis a hazai könnyűzenei élet egyik legmeghatározott eseményét, a miskolci Rockfesztivált. Ennek 50. évfordulója alkalmából a borsodi város most ismét életre hívja a „magyar Woodstock”-ként emlegetett rendezvényt.

Veres Pál, Miskolc város polgármestere az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, 2023 a kultúra éve a városban, ugyanis számos kiemelkedő évfordulót ünnepelnek majd: a mai Magyarország első kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház 200 éve nyitotta meg kapuit, a teátrumot több alkalommal is vezető, dinasztiaalapító Latabár Endre 150 éve hunyt el, 60 éve alakult meg a Miskolci Szimfonikus Zenekar, 30 éve a Miskolci Bábszínház, és idén ünnepli fennállása 40. évfordulóját a Miskolci Állatkert.

A jubileumi fesztivál a Lovagi tornák terén kerül megrendezésre, ahol olyan népszerű zenekarok mellett, mint az Ivan and the Parazol, Péterfy Bori és a Love Band vagy a Bohemian Betyars, az ötven évvel ezelőtti fesztivál több résztvevője is ott lesz, köztük a P. Mobil, Török Ádám, aki a Mini Art-űrrel és Tátrai Tibor, aki új formációjával, a godfaterrel lép színpadra, de az LGT-tagokat is felvonultató Zenevonat produkciót is hallhatja a közönség. Kísérőprogramként, egy nappal a június 10-i rendezvény előtt a szervezők országos rocktörténeti kiállítást nyitnak a Városháza aulájában, de sor kerül majd egy nemzetközi fesztiváltörténeti konferenciára is, ugyanitt.

Kiemelt kép: Török Ádám az 1973-as Rockfesztiválon (Fotó: Gyulai Gaál Krisztián)