Négy nagyszabású programmal várja idén a közönséget a Szegedi Szabadtéri, a kínálatba a közkedvelt musicalen túl tánc- és különleges koprodukcióban létrejövő operabemutató is került.

Tegnap délelőtt élő, online sajtótájékoztató keretében jelentette be Barnák László főigazgató Magyarország legnagyobb szabadtéri színházának 2022-es programját. A műsorok sorát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ősbemutatója, a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játéka nyitja július 1-jén. A Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán alkotópáros által megálmodott előadás a szorgalmas diákévek, a vándorszínész Petőfi, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményeit mutatja be. A különleges produkció közben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, szívbemarkoló versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangoznak majd, amelyeket minden anyanyelvét és saját kultúráját szerető embernek újra és újra meg kell hallgatnia, hogy rácsodálkozhasson azok nagyszerűségére. A magyar néptánc és a magyar népzene, hagyományos örökségünk tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, és így együtt, izgalmas, érdekes produkciót ígérnek – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Ezt követi a Dóm tér eleddig legsikeresebb musicalje, a Mamma Mia!, amelyet július 8-tól láthatnak majd a nézők négy estén keresztül. Szirtes Tamás rendezése felejthetetlen élményt kínál, nem csak az ABBA dalok szerelmeseinek. Július 29-én debütál Giuseppe Verdi La Traviatája, a világ operarepertoárjának egyik legsikeresebb darabja a nemzetközi hírű Macerata Opera Festivállal koprodukcióban kerül színre. A tükrök Traviátájaként ismertté vált előadás a fesztivál elmúlt harminc évének legikonikusabb produkciója, 1992-ben mutatták be Olaszországban. A 2021-es felújítást követően most olasz és magyar művészek közreműködésével mutatkozik be a Szegedi Szabadtéri programjában.

A 2022-es évadot egy saját produkció zárja: először lesz látható a szegedi Dóm téren a John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse által jegyzett Chicago. A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. Kíméletlen pontossággal mutatja be a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a média által manipulált közvélemény, a megérdemelt hírnév helyét pedig a mesterségesen felépített celeb-lét, a 15 perc hírnév keserű tragikomédiája. Az előadást augusztus 12-től hat estén át láthatják a nézők.

A Szegedi Szabadtéri 2022-es évadára a bérletértékesítés már megkezdődött.

Kiemelt kép: Jelenet a Mamma Mia! című előadásból (Fotó: Madách Színház)