Újból látható lesz a Centrál Színház Kisszínpadán Pokorny Lia évad elején bemutatott önálló estje, a LIAison. A színésznő áprilistól Kéméndi Tamás harmonikaművésszel áll színpadra, az előadással a tragikusan elhunyt alkotótársának, Babicsek Bernátnak is emléket állít egy újonnan íródott dalban.

Pokorny Lia tavaly szeptemberben mutatta be LIAison című önálló estjét, amely a stand up comedy és a koncert egyvelege. A színésznő úgy döntött, hogy a sanzonok dallamainak segítségével meséli el humoros formában mindazt, amit a szerelemről tanult az élete során – akár saját, akár környezete példáin keresztül. Pokorny Babicsek Bernát harmonikaművész közreműködésével állította színpadra ezt a kifejezetten személyes hangvételű előadást, amelyben bemutatja nekünk a férfi-női viszonyok különféle arcait. Az előadás játszása pár hónapig szünetelt, a művésznő ez alatt az idő alatt átdolgozta az este műsorát, mert szerette volna, ha tiszteleghetne tragikusan fiatalon elhunyt alkotótársa, Babicsek Bernát emléke előtt. „Borzasztóan nehéz volt az elvesztése. Azt éreztem, hogy ha vele együtt a LIAisont is elveszítem, még elviselhetetlenebb lesz a hiánya, ezért mindenképpen folytatni szerettem volna. Nem hagyhattam, hogy megszűnjön, amit közösen alkottunk, mert tudom, hogy ez számára is fontos volt” – árulta el Pokorny Lia, aki hosszú ideig gyűjtötte az erőt a visszatéréshez. 

Pokorny Lia a LIAison című előadásban (fotó: Horváth Judit)

Az előadás játékmestere, Botos Éva azt javasolta, írjanak szöveget a harmonikaművész szólójához, ami Pokorny Lia teljes neve után az Aurélia címet kapta. „Bernát sokat derült ezen, amikor megtudta, ez ihlette meg őt.” A színésznőben olyan erős kép élt alkotótársáról, amit csak ő tudott igazán szavakba önteni, így a dal szövegét is Pokorny jegyzi. „Immár teljesen mást jelent a LIAison, mint eddig és ennek így is kell lennie. Az új játszótársam, Kéméndi Tamás harmonikaművész másra inspirál. Bár sok tekintetben ugyanolyan maradt az este, mégis újjászületett. Tovább viszem azt, amit Bernáttól kaptam, de közben Tamás személye átszínezte a műsort. Mindenképpen harmonikással szerettem volna folytatni, mivel ez a kedvenc hangszerem. Tamás pedig egy hihetetlenül édes, nyitott, lelkes, kíváncsi és erős ember. Felszabadítja bennünk azt a terhet, nyomást, hogy hiányolunk valakit a színpadon. Megtart és fogja a kezem.”

Az előadást május 20-án, valamint június 10-én láthatjuk még az idei évadban. 

Kiemelt kép: Pokorny Lia (Fotó forrása: Pokorny Lia)