Visszaépíthetik az Első Katonai Biztosító Intézet székházának elbontott tornyait, – amely épület jelenleg a Belvárosi Színháznak ad otthont – az erről szóló kormányrendelet április 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Károly körúton álló egykori székház 1911-13 között épült Hoepfner Guido és Györgyi Géza tervei alapján. Később, 1938-ban filmszínházat alakítottak ki a szecessziós stílusú, hatemeletes, háromudvaros ház alagsorában, ennek terveit Domány Ferenc és Wellish Tibor jegyezte. A második világháborút követően sokáig működött itt mozi – így a Broadway mozi is -, ma pedig a Belvárosi Színház található benne. Az épület szecessziós stílusú öt tornya a második világháborús bombatámadások következtében olyan mértékben megsérült, hogy le kellett bontani őket. 2002-ben az épület azon részét, ahol az egykori filmszínház kapott helyet, műemlékké nyilvánították, az ingatlan többi részét pedig műemléki környezetként jelölték ki.

Az ingatlanra sajátos beépítési szabályok és egyedi építési követelmények vonatkoznak: a rekonstrukció építészeti kialakításának törekednie kell arra, hogy az eredeti toronyszerkezet geometriájának, tetődíszeinek és díszes felépítményeinek archaizáló jellegét megtartsa, azzal, hogy a tetőtér hasznosítása során legfeljebb 10 emeletes magasságig (36 méter) bővíthető az épület. A döntés még csak az ingatlanfejlesztési terv elfogadásáról szól, egyelőre nem tudni, milyen tervek alapján valósul meg a napokban kiemeltté tett beruházás.

Kiemelt kép: Az egykori székházépület, még a háborús előtti állapotában. (Fotó: Kalligram, 2014 / 6. szám)