Ma ünnepli 30. születésnapját Vilmányi Benett színész. 

Vilmányi Benett Gábor 1994. április 30-án született, édesapja Vilmányi Gábor, a Manhattan együttes tagja, édesanyja pedig vállalkozó. Miután mindösszesen 13 évesen kiválasztották Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjének főszerepére, a Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatos osztályába jelentkezett, végül a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskolában érettségizett le. 2013-ban kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor osztályában, ahol 2018-ban végzett. Gyakorlatát a Radnóti Színházban töltötte, ahová 2018-ban szerződtették is, 2020-ig volt a társulat tagja. Az előadások mellett a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskolában oktat. 

Vilmányi Benett A vágy című előadásban (Fotó: Dömölky Dániel/Radnóti Miklós Színház)

Többek között olyan darabokban csillogtatta meg eddig a képességeit, mint az 1 V 1, a Kakukkfészek, a MOLIÉRE – the passion, a Balta a fejbe és az Ádám almái, de rendezőként is bontogatja a szárnyait, legújabb előadását Színész, szegény címmel a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban láthatják az érdeklődők. Színházi elfoglaltságai mellett szakít időt a filmes és televíziós szerepekre is.

A már említett A hetedik kör után olyan alkotásokban bukkant fel, mint a Guerilla, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Zanox – Kockázatok és mellékhatások, a Larry, a Háromezer számozott darab és a Látom, amit látsz, de a tévéképernyőkön is visszatérő vendég, köszönhetően a Terápia, a Korhatáros szerelem és az Egynyári kaland produkcióknak. Felbukkant tévéfilmben (T.Ú.K. – Tanár úr kérem!) és különféle kisfilmekben is, mint amilyen a Szabadok, a Két csík vagy az Ugrás. A következő különleges alkotás, amiben felbukkan, az a Csendes éj című karácsonyi film, amiben Molnár Piroskával láthatjuk majd együtt játszani. A projekt közösségi finanszírozással valósul meg

Molnár Piroska és Vilmányi Benett (Forrás: Csendes éj Brancs kampány)

2022-ben Junior Prima díjat kapott, amit nem vett át: az átadón megkérték, hogy beszédében ne politizáljon, azonban ő nem politikamentes beszéddel készült, így visszautasította az elismerést. 2023-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Vilmányi Benett (Fotó: Born Réka)