Masters & Pieces címmel ad közös koncertet Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Marian Mexicanu 2024. március 10-én a Dohány utcai Zsinagógában. A négy művész a jól ismert klasszikusok mellett saját műveikbe is betekintést enged, mindezt egyedi stílusban és interpretációban.

A Hammond-orgona királynőjének tartott, Magyarországon rendszeresen fellépő Rhoda Scott az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituális hangzásvilág és a jazz elegyítéséhez. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz-zongorista, Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába, itt találkozott Louis Armstronggal, Ella Fitzgeralddal és Ray Charlesszal. Stílusára jelentős hatással volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt mások mellett Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is. Marian Mexicanu harmonikás zenéjében a román romák hagyományából táplálkozik, szenvedélyes és virtuóz előadásmódját improvizatív elemekkel fűszerezi. Játszott orosz zenészekkel New Yorkban a Queens Boulevard-on, Los Angelesben, Miamiban és Las Vegasban, szerepelt Nigel Kennedy zenekarában, elit dzsesszklubokban muzsikált St. Moritzban, Montreux-ben, Varsóban, zenét komponált a roma holokausztról szóló filmhez.

Az unortodox cigány fúziós zene megalkotójának tartott hegedűvirtuóz, Roby Lakatos a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig a világ leghíresebb koncerthelyein lépett már fel. Nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka egyedi hangzású és stílusú; a magyar cigányzenét újította meg azzal, hogy a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenét a jazz-zel párosította. Lisztes Jenő cimbalomművész tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt, diplomáját 2010-ben szerezte a Zeneakadémián klasszikus cimbalom szakon. Fellépett a New York-i Carnegie Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a bécsi Musikvereinben is. Rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, szólistája és szólamvezetője a 100 Tagú Cigányzenekarnak, dolgozott együtt Hans Zimmer filmzeneszerzővel is. 2015-ben Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel saját triót alapított Lisztes Jenő Cimbalom Projekt néven.

Kiemelt kép: Rhoda Scott (Fotó: Alexandre Lacombe)