A Győri Filharmonikus Zenekar három nagyszabású, hatalmas élményt ígérő koncerttel érkezik nyáron a Fertőrákosi Barlangszínházba, a Királynők és királyok évadára. Bernstein, Gershwin, James Bond-slágerek és Péter Bence – csak néhány név a gazdag repertoárból.

Július 8-án a zenekar Salute, SopronDrum! című koncertjével köszönti a nézőket: Kóczán Péter vezényletével Bernstein, Kodály, Séjourné és Gershwin olyan művei hangzanak el, amelyekben főszerepet kapnak az ütőhangszerek. A világsztár fellépőket felvonultató eseményt így tehát világszínvonalú zeneszerzők műveivel köszöntik. A karmesterként és zeneszerzőként is ismert és elismert Leonard Bernstein a West Side Storyval írta be nevét a halhatatlanok közé, de műveit játszották II. János Pál pápának, sőt, 1989-ben a berlini fal leomlása után röviddel maga Bernstein vezényelt koncertet Európa legjobb muzsikusaival Nyugat-Berlinben. Olyan hatású előadónak bizonyult, akár George Gershwin, a Porgy és Bess című legendás opera komponistája, valamint a megunhatatlan Rhapsody in Blue szerzője, aki a feketék dzsesszes muzsikáját, a ragtime-ot, a bluest és a fehérek zenéjét összekötötte. De a koncerten természetesen a magyar és egyetemes zeneszerzés és zenetanítás óriásának, Kodály Zoltánnak a művei is megszólalnak: Háry János, Székelyfonó, Psalmus Hungaricus.

Július 19-én The music of James Bond címmel egy igazán különleges esten vehetnek részt az érdeklődők. A Győri Filharmonikusok a népszerű filmsorozat legkedveltebb dalait játsszák négy szenzációs énekes közreműködésével, a zenekar mögötti vásznon pedig megelevenednek a legismertebb akciójelenetek mozis időutazásként. A 007-es ügynököt olyan színészek keltették életre, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan vagy Daniel Craig, de a filmekkel és a színészekkel együtt megteremtődött a Bond-filmek slágereinek mítosza is. 1962-ben a John Barry & Orchestra írt James Bond Theme címmel egy igazán ikonikus számot a filmhez, amit olyanok követtek mint Shirley Bassey: Goldfinger (1964), Tom Jones: Thunderball (1965), Nancy Sinatra: You Only Live Twice (1967) vagy Wings: Live and Let Die (1973). A ’80-as években jött Sheena Easton a For Your Eyes Only-val, majd a Duran Duran rukkolt elő az A View to a Kill című dallal. A ’90-es évek hozta el Tina Turner hatalmas slágerét, a Golden Eye-t, amely sokáig szerepelt az európai slágerlistákon, és vezette a magyar kislemezlistát is. Egy évtizeddel később érkezett Chris Cornell örökzöldje, a You Know My Name. A rajongók azonban minden idők legjobb Bond-dalának Adele előadásában a 2012-es Skyfallt tartják. A dal globális sikert aratott, tizenegy országban vezette a slágerlistákat, világszerte 7,2 millió példányban kelt el digitális kislemezként. Billie Eilish énekesnő No Time to Die című száma pedig a 2020-as év Bond-dalaként vonult be a történelembe.

Péter Bence (Fotó: peterbence.com)

A Győri Filharmonikus Zenekar koncertjeinek sorát augusztus 20-án a világhírű zongoravirtuóz, zeneszerző és zenei producer, Péter Bence közreműködésével készülő est zárja. Péter sajátos hangzásvilágával és játékstílusával lebontja a korlátokat a zenei műfajok között. A világszerte óriási sikert arató, klasszikus elemekkel színesített szerzeményei és szimfonikus hangszerelésű pop-rock feldolgozásai mind-mind egy katartikus pillanatokkal tűzdelt zenei utazást ígérik – mint ahogyan a cím is sugallja: Határok nélkül. Péter Bence hivatalosan is a világ leggyorsabb kezű zongoristája: 2012 januárjában a debreceni városi bálon egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy Bösendorfer zongorán. Azóta a világ élvonalába tartozik egyedi stílusú, magas színvonalú játékával. A világhálót akkor robbantotta fel, amikor átdolgozta Michael Jackson Bad című számát az általa írt zongoraverzióvá: 17 milliós nézettséget ért el. Az USA legnépszerűbb televíziós talkshow-jának vezetője, Ellen DeGeneres műsorának honlapjára is kiposztolta az átdolgozását ezzel a címmel: „Legalább olyan jó, mint az eredeti”.  Azóta hívták koncertezni Kínába, Ausztráliába, Franciaországba, Oroszországba, Ausztriába, Németországba, Libanonba, Las Vegasban pedig állandó fellépési lehetőséget ajánlottak neki.

Kiemelt kép: Győri Filharmonikus Zenekar (Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar)