Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata mellett többek között a Janoska Ensemble, a Rajkó Zenekar, Michael Volle, a Studio 5 és Oláh Kálmán is kivételes programmal készül az október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválra.

Az idei Liszt Ünnep keretében az évszázadokon át eleven spanyol zenés színház, a zarzuela legszebb dalaival áll színpadra az operavilág legendája, Plácido Domingo, bizonyítva, hogy e műfaj nem pusztán a tradíciókról, de a jelenről és a jövőről is szól. A három pozsonyi születésű Janoska fivér és a nagybőgőn játszó sógor, Julius Darvas egészen különleges módon teszi maivá és minden ízében „janoskássá” a legnagyobb klasszikusok jól ismert remekeit október 11-én, legyenek azok Mozart-darabok vagy épp Beatles-dalok. Budapestre látogat október 18-án a kiváló szaxofonművész, zenekarvezető, producer és zeneszerző, Ravi Coltrane is, aki hat saját albuma mellett a nemzetközi jazzélet olyan ikonikus alkotóival készített felvételeket, mint Joe Lovano, David Liebman vagy Jack DeJohnette. Az ismert zeneszerző és nagyszerű klarinétművész, Jörg Widmann első operája, a Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben)  nemcsak elgondolkodtató, provokatív, a modern biotechnológiához köthető etikai kérdéseket boncolgat, hanem egy izgalmas érzelmi drámát is megjelenít a Neue Oper Wien előadásában.

Jörg Widmann (Fotó: Marco Borggreve)

Liszt öröksége és szellemisége, az életművét jellemző kiemelkedő minőség és formai gazdagság hűen tükröződik a nevét viselő fesztivál programjában számtalan műfajban, de természetesen világhírű zeneszerzőnk ikonikus művei sem hiányozhatnak. Az izlandi zongoristazseni, Víkingur Ólafsson sok szálon kötődik a magyar zenéhez, lemezeivel, koncertjeivel világszerte nagy feltűnést keltett, és a magyar közönséget is elvarázsolta – október 22-én Ravel rendkívül üde és sziporkázóan szellemes zongoraversenyét a Montreáli Szimfonikus Zenekar partnereként adja elő. Oláh Kálmán mindig szívesen fordult a klasszikus zenéhez, ezúttal pedig – zeneszerzőként és előadóként is – olyan terepen mozoghat, mely különösen közel áll hozzá: október 19-i estjén Liszt kompozícióiból merít inspirációt. Az idén alapításának 70. évfordulóját ünneplő, számtalan díjjal kitüntetett Rajkó Zenekar pedig igazi különlegességgel készül: jubileumi koncertjükön a kiváló zongoraművésszel, Balázs Jánossal kiegészülve Liszt nagyszabású rapszódiája, a Magyar fantázia szólal meg összetéveszthetetlen „Rajkó-stílusban”.

Természetesen a könnyebb műfajok rajongóinak is tartogat meglepetéseket a fesztivál. A 2011-ben létrejött ausztrál zenekar, a Hiatus Kaiyote stílusa valahol a neosoul és a jazz-funk határmezsgyéjén mozog, világuk egyedi, magával ragadó, műfaji kategóriákon átívelő: valódi zenei utazás. Erről és az énekes-gitáros Nai Palm kivételes színpadi jelenlétéről az Akvárium Klubban végre a hazai rajongók is meggyőződhetnek. A klasszikus, jazz-, világ- és könnyűzenei koncertek, operabemutatók mellett irodalmi, valamint képzőművészeti programok is várják az érdeklődőket Budapest legizgalmasabb kulturális intézményeiben a 2022. október 7-én induló fesztiválon.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál folyamatosan bővülő programjáról és eseményeiről a fesztivál honlapján találhatók további információk.

Kiemelt kép: Placido Domingo (Fotó: Fiorenzo Niccoli)