Idén április 26. és május 17. között rendezik meg a Jazzfest Budapestet, a programsorozatra olyan világsztárok fogadták el a szervezők meghívását, mint Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke és Paal Nilssen-Love.

A nyitónapon Lizz Wright érkezik – immáron harmadik alkalommal Magyarországra -, hogy a repertoárján szereplő Ray Charles, Nina Simone és Bob Dylan szerzeményekkel kápráztassa el a közönséget a RAM-ban. Április 28-án a Nico Morelli Trio játszik a Mixátba, május 2-án Simon Phillips és a Protocol V, május 3-án pedig Bugge Weeltoft ad koncertet a RAM-ban.

Május 5-én érkezik az Anour Brahem Quartet, akik az arab klasszikus muzsika műfaji sajátosságaiba is betekintést engednek a Zeneakadémián. Egy nappal később a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke és zenésztársai a RAM-ban lépnek fel, 7-én a Fonóban lesz látható és hallható a lengyel jazz meghatározó alakja, Michal Baranski. 9-én az Erkel Színházban debütál az Avishai Cohen Trio néhány új szerzeménye.

Május 11-én és 12-én két olasz zenészt köszönthetünk Budapesten, előbb Enzo Favata estjén vehetnek részt az érdeklődők a Fonóban, majd Stefano Bollani lép az Olasz Intézet színpadára. Stacey Kent pedig az Óbudai Danubia Zenekarral ad műsort Brazilian Night címmel május 17-én, a zárónapon az Erkel Színházban.

A tizenkét helyszínen összesen 64 koncertet szolgáltató programsorozatot a Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila részvételével alakult kuratórium állította össze.

Kiemelt kép: Stacey Kent (Fotó: wbgo.org)