A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a január 10-én kezdődő, 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkezőket különleges élménnyel lepi meg.

A fesztivál felvezetéseként január 10-én Pavel arra vállalkozik, hogy 17 keréken, 9,07 méter magasan kísérel meg körbekerekezni a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, amivel, ha sikerül, új világrekordot állít fel. Az eddigi csúcstartó, Wesley Williams, aki 8,87 méter magas egykerekűjével 2020. március 11-én döntötte meg az akkori világrekordot. A bemutatni kívánt trükk nehézségét nemcsak a magasság adja, hisz a lánc nélkül egymáson súrlódó kerekeket mozgásba lendíteni már önmagában nem kis teljesítmény. A többi pedig alázat, gyakorlás és cirkuszi varázslat. Bár azt nem szabad elfelejtenünk, hogy Pavel Valla Bertini egy olyan cseh ötgenerációs cirkuszi dinasztiából származik, akik a kerék és a két kerék specialistái.

Január 11-én pedig egy igazán különleges élménnyel lepik meg a fesztiválra érkezőket: a virtuális valóság programnak hála a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni. Ez egy teljesen új fejlesztés, amit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ számára alkotott meg a magyar Code and Soda informatikai cég, akik a virtuális játék fejlesztése során folyamatosan konzultáltak a cirkusz vezetőségével és az ott dolgozó szakemberekkel. A tapasztalataik összesűrítésével a lehető legkényelmesebbé és felhasználóbaráttá tették a játékot, ami a fesztivál teljes ideje alatt, a Fővárosi Nagycirkusz előtti gömbsátorban várja majd a látogatókat. Az alkalmazást egyszerre egy ember használhatja, akit hostessek fognak segíteni. A játékosok pedig kapnak egy virtuális szemüveget, amely szinte teljesen becsapja az érzékeket. A szemüveghez nem csatlakoznak kábelek, ezért viszonylag szabad mozgást tesz lehetővé, miközben el kell jutniuk a kötél egyik végétől a másikig. A szemüveghez fejhallgató is tartozik: a mutatványt a Fővárosi Nagycirkusz zenekara kíséri – pont, mint a valóságban.

Kiemelt kép: A Fővárosi Nagycirkusz (Fotó:  Jegy.hu)