A Müpa téli programkínálata több fantasztikus előadással bővül: egy legendás, régi együttes mellett színre lép a fiatalok egyik kedvenc zenekara, továbbá népszerű tánc-és újcirkuszi előadások, és a már megszokott sorozatok is színesítik a művészeti palettát.

Az idén 75. évét betöltő Sebő Ferenc 1972-ben indította útjára a Sebő-együttest. A zenekar fennállásának 50. évfordulóját jubileumi koncerttel ünneplik, olyan meghívott művészekkel többek között, mint Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Jordán Tamás. Világpremierre készül a Söndörgő együttes, akik áprilisban vették fel legújabb lemezük anyagát Chris Potter jazzszaxofonos barátjukkal. A zenekar megszokott hangzásvilágától eltérő szerzeményeit a Müpa vendégei hallhatják először élőben. Fellép a francia-algériai csellista és énekes, Nesrine is, aki virtuóz csellójátékkal és karakteres énekhanngal varázsolja el a hallgatókat. Zenéjében a klasszikus alapokat észak-afrikai hangzásvilággal vegyíti, ami harmonikusan illeszkedik a jazz finom alapszövetéhez.

A fiatalabb nemzedék egyik kedvence, a ’60-as évek beatzenéjét az alternatív rockkal ötvöző Carson Coma zenekar is megérkezik, méghozzá a Budapest Orchestra Project fúvószenekar tagjaival kiegészülve. Magyarország egyik legnépszerűbb latin zenekara, a Los Orangutanes az igazi, forró latin hangulatról gondoskodik. Zenéjükben Venezuelától Kubáig Latin-Amerika számos szeglete képviselteti majd magát a Fesztivál Színház színpadán. A Jazzműhely következő koncertjén Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám jazzduója lép fel, műsoruk apropóját az áprilisban megjelent Space Junk című lemezük anyaga adja. Az új dalok, és a káprázatos vizuális elemek mellett David Maxim Micic szerb származású gitáros és Orsovai Reni énekesnő emelik majd a hangulatot. 2014-ben debütált nagy magyar daloskönyv, azaz a The Great Hungarian Songbook. A 20. század magyar dalkincsei Behumi Dóri és Pál Dénes előadásában hangzanak el modern hangszerelésben, amelyek minden korosztály számára befogadható és szerethető módon szólalnak meg.

Recirquel: My Land

Visszatér több Müpában debütált táncprodukció is: például a FrenÁk Társulat Secret Off Man című darabja, valamint a Győri Balett sikerprodukciója, a GisL, a Duna Művészegyüttes pedig a Mezőség gyönyörű tájaira kalauzolja el a nézőket. A Fesztivál Színház újra bemutatja a Recirquel ember és anyaföld kapcsolatát középpontba állító előadását, a My Landet. A Müpamoziban Réz András filmesztéta vezetésével az olasz filmművészet nagymesterének, Federico Fellininek a rendezői világában kalandozhatnak majd a nézők. A Literárium sorozat következő előadásán a József Attila-díjas költő-író Solymosi Bálint műveibe nyerhet bepillantást az érdeklődő közönség.

Kiemelt kép: Pillanatkép a FrenÁk Társulat Secret Off Man című előadásából (Fotó: Hirling Bálint)