2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége – az ő emlékére nyílt Világjáték címmel kiállítás a Károlyi-palota részleges felújítását követően. A tárlat azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak a szerző, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! vagy az Ideje a meghalásnak.

A kiállítás címe felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine szakmai életútjának egyik legfontosabb eredménye. A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építették fel Polcz Alaine világát a tárlat hat tematikus egységében. Többek között felidézik életútját, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolatát, erdélyi kötődését és Bíró Bertával kötött, életre szóló barátságát. Kiemelt helyen szerepel az Asszony a fronton című kötet, valamint külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái.

Az október 31-ig látogatható kiállításban bemutatott dokumentumok, fotók és tárgyak a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd) gyűjteményéből, a MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból és az Országos Színháztörténeti Múzeumból érkeztek. Az egykor a Polcz–Mészöly házaspár tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kölcsönözte. A hagyaték kiállított darabjait mozgóképek és hanganyagok teszik teljessé. A tárlat kurátora Török Petra, a látványtervért és az arculatért H. Kocsis Annamária volt felelős.

Kiemelt kép: Polcz Alaine (Fotó: illuzio.cafeblog.hu)