Az európai kultúra hatalmas dimenzióit reprezentálják a Müpa novemberi és decemberi komolyzenei programjai.

November 17-én a híres Helsinki Barokk Zenekar tolmácsolásában Schubert: Alfonso és Estrella című operáját hallhatjuk. A szerelmi történetet feldolgozó, ritkaságszámba menő alkotást ezúttal historikus értelmezésben és színpadi rendezéssel kiegészülő előadásban viszik színre. Az előadás karmestere, Aapo Häkkinen sokoldalú zenészegyéniség: csembalón és orgonán játszik, és számos zeneszerző stílusában járatos Monteverditől Händelig, Paisiellótól Haydnig. Az est rendezőjének, Vilppu Kiljunennek a nevéhez fűződik Rautavaara A bánya, és Varga Judit Szerelem című operájának 2016-os megrendezése is a Magyar Állami Operaházban. A nemzetközi énekesgárda tagjai között ott lesz Arttu Kataja is, aki idén áprilisban szerepelt Eötvös Péter Sleepless című operájának hazai bemutatóján. A produkció kórusaként a Szabó Soma vezette nyíregyházi Cantemus Vegyeskar lép színpadra.

A Müpa november 27-i adventi hangversenyén fellép az Észt Filharmónia Kamarakórusa, Grammy-díjas alapító karnagyuk, Tõnu Kaljuste vezényletével. Az észt zenét a misztikus minimalista zeneszerző, Arvo Pärt, és a 19. századi Cyrillus Kreek művei képviselik a hangversenyen. Hallhatunk finn (Sibelius, Maasalo) és norvég (Nystedt) muzsikát, mindemellett Kodály kórusra és orgonára írt Laudes Organi című műve is elhangzik Kadri Toomoja orgonaművész közreműködésével. Az előadott művek témájukban illeszkednek az ünnep hangulatához.

A korhű régizenei előadásmód egyik legizgalmasabb egyénisége, Catalina Vicens lesz a főszereplője a Müpa december 14-i karácsonyi orgonakoncertjének. A chilei születésű előadóművésznő kamaraegyüttesei (Ensemble Servir Antico, Trio Friman-Ambrosini-Vicens) élén érkezik a Müpába. Műsorukon középkori ritkaságok szólalnak meg, melyek a korabeli európai zenék sokszínűségét tárják a hallgatóság elé. Két együttesével közös koncertjén a négy énekes hangja mellett a lant, citera, fidula, nyckelharpa, és portatív orgona hangjában is gyönyörködhetünk. Az előadás előtt egy órával ismeretterjesztő pódiumbeszélgetésre kerül sor, melynek házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész lesz.

Kiemelt kép: Helsinki Baroque Orchestra (Fotó: Heikki Tuuli)