Május 6. és 19 között, a 10. Színházi Olimpia keretein belül rendezi meg a Budapest Bábszínház az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált. Az esemény a szakmának és a nézőknek egyaránt betekintést nyújt a nemzetközi kortárs bábművészet élvonalába.

A fesztivált egy szabadtéri órásbábos felvonulással nyitja meg a társulat az Andrássy úton a Budapest 150 programsorozat részeként: május 6-án, szombaton 17 órától a La Fam spanyol társulat egy különleges ötméteres, robotikus Achillesz bábbal érkezik, amelyhez a Budapest Bábszínház Helló, Héraklész! című előadásának óriásbábjai is csatlakoznak majd. A szabadtéri esemény mellett a nyitónap az AbstractTalks szakmai konferenciával indul délelőtt és a Carson Coma akusztikus koncertjével zárul a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán.

A hiánypótló fesztiválra méltán elismert művészek, a szakma nagyjai fogadták el a meghívást, mint például a hazánkba örömmel visszatérő Duda Paiva holland bábművész (Bruce Maire), az angol Stephen Mottram (Az ejtőernyő / Nézd a labdát) vagy a dél-afrikai származású Janni Younge (Hamlet). Vendégül látnak továbbá izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat többek között Franciaországból (Les Antliaclastes: Ámbra), Lengyelországból (Grupa Coincidencia: Szitakötő), Olaszországból (Olivia Molnar: Apró öngyilkosságok) Spanyolországból (Zero en Conducta: A lélek mechanizmusai), Mexikóból (Idiotas Teatro: Szenzáció!) és a határon túlról is (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Gabi és a repülő nagypapa). Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magiszteri másodéves bábművészet szak hallgatói is meghívást kaptak egy vizsgaelőadásukkal (Bennem a létra), valamint látható lesz a Kovács Domokos által rendezett Reburn a cathedral című FÜGE – ESZME produkció.

Jelenetkép a Bruce Maire című előadásból (Fotó: Sjoerd Derine)

A fesztivál lehetőséget ad számunkra, hogy a programba a legjobb nemzetközi előadásokat tudjuk meghívni. Bízunk abban, hogy a nézőinknek megmutathatjuk milyen széles skálán mozog ez a műfaj, és még nyitottabbá tudjuk tenni a saját kísérletezéseinkre őket. A Budapest Bábszínház ebben az évadban felélesztette a Kísérleti Stúdióját, melynek célja progresszív, a kortárs bábművészet új útjait kereső produkciók létrehozása. Egyértelmű volt számunkra, hogy a program első bemutatójának, a Ponttól pontig.-nak az Abstract fesztiválon kell megtörténnie, külföldi kollégáink körében. Ez az egyik előadásunk, amellyel a társulatunk képviseli magát” – mondta el Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Nézd a labdát című előadásból (Fotó: Budapest Bábszínház)