Megnyílt Szász Endre Munkácsy-díjas grafikus, könyvillusztrátor, festőművész vándorkiállítása a kaposvári Vaszary Képtárban. A Száz Szász – Szász Endre és a hollóházi kerámia címre hallgató tárlat megnyitóján Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlementi államtitkára kiemelte, hogy a művész zsenialitása juttatta el a világhírnévig a Hollóházi Porcelánmanufaktúrát és őt magát is.

1978-tól közel tíz évig önálló Szász-stúdió működött a manufaktúrában, így 45 éve találkozhatunk a jellegzetes fekete-fehér, szolid aranyozású grafikákkal, amelyek Szász Endre sajátjai. A művész kezei között a hagyományos technikák különleges módon találkoztak az innovatív megoldásokkal.

A kiállítás korábban már Sasföldön és Etyeken is látható volt, most pedig gyakorlatilag hazatért Kaposvárra, hiszen Szász Endre haláláig a Somogy megyei Várdán lakott. Az alkotó Csíkszeredán született, a második világháborút követően iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára. Bár élt Kanadában és az Egyesült Államokban is, otthonának mindig is Várdát tekintette.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere méltatta Szász Endrét és azt is kiemelte mennyire büszkék is a kaposváriak a művészre. A kiállítás december 16-ig tekinthető meg jelenlegi helyszínén. Az 5 maszk, 12 szobor és 86 tányér hűen tükrözik alkotójuk korlátozhatatlan fantáziáját, egyszerre hordozzák a szimbolizmus, a szürrealizmus, az erdélyi népi kultúra és afrikai törzsek motívumait. A hollóházi Szász-stúdió darabjai között több sorozatgyártásba sosem került, egyedi porcelán található.

Kiemelt kép: Szász Endre alkotásai (Fotó: MTI/Katona Tibor)