A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást ítélt meg Vidnyánszky Attila filmtervének, az Úri muri, megazisten! című drámának, amelyet Vidnyánszky rendez, Csáky Attila pedig producerként vesz részt a projektben. A Móricz Zsigmond 1938-ban írt, klasszikussá vált regényéből 1949-ben már készült filmváltozat Bán Frigyes rendezésében, és Vidnyánszky számára sem ismeretlen a mű, hiszen színpadra állította már: „Bár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2008-ban nagyszerű szereposztással színre vihettem az Úri murit, régóta foglalkoztat a megfilmesítés gondolata, mert Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái előhívják belőlem a mozgóképi megfogalmazás igényét”. 

Az eredeti történet 1896-ban játszódik, amikor Szakhmáry Zoltán földbirtokos az évszázados szokásokkal szakítva meg akarja reformálni a gazdálkodást a saját birtokán,a felesége viszont nem írja alá váltóit, emiatt Szakhmáry tehetetlenné válik. Elkeseredésében egy hatalmas mulatságra hívja össze a népet, ahol megjelenik a szeretője is, Rozi, a sommáslány. Csáky Attila ekképpen nyilatkozott az alapanyaggal kapcsolatban: „A stáb olyan érzékeny és tehetséges művészekből áll, akik elkötelezetten keresik a móriczi világ megfilmesítésének lehetőségeit. Móricz Zsigmond a cívis öntudat és a hortobágyi szabadságérzet, a hagyománytisztelet és a megújulás vágya közötti feszültségtérbe helyezi ma is érvényes történetét. Azért is hat az Úri muri a mai olvasóra is, mert létállapotunk a 21. században sem sokat változott. Vidnyánszky Attila művészi vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy ez az érzület megjelenjen a filmvásznon is.” 

A készítők egy nagyszabású mozifilmben gondolkodnak, amelynek főbb szerepeit Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter és Rácz József játsszák majd. A forgatókönyvet Vidnyánszky Attila és Lukácsy György (Otthon, otthon, Emberöltők) jegyzi, az operatőr Győri Márk (Hadik, Hétköznapi kudarcok) lesz, a jelmezekért Berzsenyi Krisztina (Délibáb, Fehér tenyér) felel, a látványtervező Horváth Viktória (Nagykarácsony, Béke – A nemzetek felett), a zeneszerző pedig Szarka Tamás (Benyovszky, Székelyföldi szolgasorsok). Az Úri muri, megazisten! a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán kerül a mozikba. 

Kiemelt kép: Trill Zsolt (Fotó: Rózsa Erika)