A karanténidőszak nagy futásai és a természetben töltött idő inspirálták Oláh Krisztiánt: új videóban mesél a Crescendo lemez kompozícióiról az Oláh Krisztián Quartet vezetője.

Crescendo InSight címen indított videósorozatot Oláh Krisztián zongoraművész, amelynek most jelent meg legújabb része. A sorozatban kvartettje március 28-án debütált nagylemezének kompozícióit veszi végig, miközben érdekességeket oszt meg a darabok mögötti inspirációról. A negyedik részben Peaceful című kompozícióját veszi górcső alá.

A karanténidőszak bezártságából rengetegen próbáltak kiutat találni a város elhagyásával, a természetbe való visszatéréssel. Az erdei környezet nyugalma a kikapcsolás mellett kiapadhatatlan inspirációforrás is, a kreatív energiák áramlásának valódi katalizátora. Oláh Krisztián zongoraművészt is ez ihlette meg Peaceful című darabjának komponálásakor, amelyről a Crescendo Insight sorozat legújabb részében beszél.

Az Oláh Krisztián Quartet második nagylemeze Crescendo címen jelent meg március végén. Az eddigieknél merészebb, kísérletezőbb forma- és hangzásvilágú kompozíciókkal, mégis sokkal tudatosabb tervezés eredményeként született meg, rendkívül színes és intenzív inspirációk mentén.

A zeneszerző most videósorozatot is indított Crescendo InSight címen, amellyel segíti közelebb kerülni a hallgatóságát az albumhoz és az alkotói folyamatához. A sorozat epizódjaiban mesél az egyes kompozíciók mögötti inspirációkról, zenei vagy vizuális ötleteiről és rengeteg személyes történetet is megoszt a próbafolyamatról és a kvartett munkájáról.

A Crescendo InSight Peaceful című része:

A fiatal zeneszerző szakmailag különösen intenzív időszakon halad keresztül. Április 30-án Ryan Quigley és Paul Booth részvételével adtak egyedülálló koncertet a Budapest Jazz Club színpadán. Az együttműködés mentén elkezdődött a kvartett első angol turnéjának előkészítése is, erre az év második felében kerül majd sor, miközben a Quigley-ék fémjelezte TRYPL fúvóstrióval további koncertek következnek.

Oláh Krisztián saját formációja mellett több nagynevű együttesben is oszlopos szerepet tölt be. Júniusban a Nagy Emma Quintet Synced című albumának anyagát mutatják be egy spanyol klubturnén, és Südtirolban is adnak két koncertet. A Coltrane Legacy zenekarral lemezbemutatón vannak túl: a Nairobi című albumot június 3-án viszik a Szentendrei Jazz fesztiválra, ezt követően június 11-én a Jedermannban, június 18-án Veszprémben lesznek hallhatók. Veszprémben a Quartettel is megjelennek: a Veszprém – Balaton 2023 sorozat keretein belül játszanak június 2-án a Papírkutyában.

Kiemelt kép: Oláh Krisztián gerillakoncertet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (Fotó: Hegyi Júlia Lily)