800.000 forint összdíjazású pályázatot hirdetett a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került alkotók, intézmények, előadó-művészeti projektek támogatására a StageHive. Van élet a szobafogság után – készülj a következő évadra! szlogennel biztatják a művészeket, hogy készítsék el rövid, kreatív videójukat, melyben frappánsan és szórakoztatóan mutatják be tervezett alkotásukat.

A StageHive két évvel ezelőtt a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő inkubációs befektetési programján keresztül szerzett befektetést, ezt az összeget alapítótársammal, Cortés Sebastiannal saját tőkével is kiegészítettük. Ez utóbbiból van lehetőségünk most finanszírozni a videópályázatot.” – mondta Meczner Vera, a platform egyik alapítója, aki arról is beszélt, hogy mi indította őket a pályázat kiírására: „A meghirdetésében az motivált minket, hogy mindketten saját bőrünkön tapasztaljuk, milyen nehéz helyzetbe került a szakma, hiszen engem művészmenedzserként, Sebastiant pedig alkotóként érinti közvetlenül a válság. Mindenképpen úgy éreztük, hogy lehetőségeinkhez mérten segíteni kell, és boldogok vagyunk, hogy ehhez olyan partnereket sikerült megnyerni, mint azok a művészek, akik a zsűriben értékelik majd a beérkezett pályaműveket.”

A szakmai zsűri tagja Fullajtár Andrea, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Novák Péter előadóművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. Ők hárman a 300.000 forintos szakmai díj sorsáról döntenek, míg a közönség szavazás útján ítéli majd oda az 500.000 forintos fődíjat.

A pályázatra magyar nyelvű, magyarországi vagy határon túli színházi, zenei, tánc- illetve cirkuszi produkciók bemutatkozó videóit várják, amelyek a 2020/21-es évadban valósulnak majd meg. A  nevezés feltétele, hogy a résztvevő alkotók, szakemberek mindegyike aktív profillal rendelkezzen a StageHive-on, ahol a teljes pályázati kiírás is megtalálható. A videókat május 6-tól lehet feltölteni a platformra egy maximum 1500 karakteres leírás kíséretében, a közönségszavazás május 20-án kezdődik, ekkor kerülnek publikálásra a StageHive felületén a pályázatok. A nézők június 3-ig szavazhatnak, 4-én pedig kiderül, hogy kik kapják a szakmai- illetve a fődíjat.

„A StageHive-val az elmúlt másfél évben végigmentünk azokon a lépéseken, amelyeken egy startupnak szükségszerűen végig kell mennie. Folyamatosan növeltük a regisztrált felhasználók számát, közben az ő visszajelzéseik és saját tapasztalataink alapján is tökéletesítettük a terméket, elsősorban az informatikai hátteret. Illetve az volt a cél, hogy minél felhasználóbarátabbá váljon a felület. Magyarországon indultunk el, de egyéni utakon külföld, így Németország, Lengyelország és Ausztria felé is terjeszkedtünk. Meglepetésünkre ma már chilei és fülöp-szigeteki userünk is van. A regisztráltak száma mellett a legnagyobb örömöt az okozza, hogy az elmúlt egy évben öt közösségi finanszírozási kampány is sikerrel teljesült. A művészek, társulatok kezdik beemelni, hogy miért is fontos és hasznos ez a finanszírozási forma, milyen lehetőségeket rejt magában, hogyan tudja segíteni egy-egy produkció létrejöttét az, ha a nézők segítő szándékát is bevonják a produkciós folyamatba. Voltak, akik pár nap alatt gyűjtötték össze a kívánt összeget, sőt többszörösen túlgyűjtötték magukat. Rengeteg munka és elhivatottság van a StageHive mögött, és amennyire szűkös kereteink engedték, igyekeztünk tökéletesíteni is a formátumot.” – foglalta össze Meczner Vera a StageHive első másfél évének tapasztalatait és eredményeit.

Kiemelt kép: Meczner Vera és Cortés Sebastián (Fotó: Miron-Vilidár Vivien)