A Budapest Brand Zrt. 6 évvel ezelőtt indította el a 100 szóban Budapest elnevezésű pályázatát, most pedig az elmúlt évek alkotásainak kulcsszavait és témáit egy egyedi animációs videó formájában foglalta össze a Crow Intelligence csapatával együttműködésével.

A 100 szóban Budapest történetíró pályázat 2014-ben indult el azzal a céllal, hogy elősegítse az irodalom és a városi lét összefonódását. A kezdetek óta pontosan 6260 történet került beadásra, a zsűri pedig közel hatszázezer szót olvasott végig, melyek mind valamilyen Budapesti élményről számoltak be. A pályázatra idén is bárki beadhatta saját elbeszélését legfeljebb 100 szóban, ami valamilyen formában egy a fővároshoz köthető megtörtént vagy kitalált történetet mesél el. Az idei győzteseket november 17-én hirdették ki, amellyel együtt egy nagyszabású, köztéri kiállítás is megnyílt a Városháza Parkban. A díjazottakról és a kiállításról korábbi cikkünkben lehet bővebben olvasni.

Az eltelt évek sikerességének megünnepléseképpen a szervezők úgy gondolták, hogy a köztéri kiállítás mellett egy videóval is megpróbálják összegezni ezt a 6 évet, melyet a főváros turisztikai szervezetének megbízásából a Crow Intelligence csapata készített el. A videóban az eddigi összes pályamű szavait elemezték egyedi nyelvészeti eljárásokkal, hogy megmutassák, milyen szavakkal gondolkodnak a hétköznapi emberek Budapestről és a fővárosi életről. „Az adatok feldolgozásánál törekedtünk arra, hogy a lehető legtöbb oldaláról megmutassuk, hogyan látják Budapestet a történetek írói. Megvizsgáltuk a pályaművekben a leggyakrabban előkerülő témákat, a női és férfi szerzők, illetve a budapestiek és a nem itt élők által leggyakrabban használt kulcsszavakat. Ezeken felül megvizsgáltuk azt is, hogy a pályázat indulása óta melyik évben milyen kifejezések domináltak.” – mondta el Varjú Zoltán, a Crow Intelligence alapítója és számítógépes nyelvészeti szakértője. A legjellemzőbb szavakat összefoglaló egyedi animációs videó az Énbudapestem YouTube oldalán érhető el.

Az idei év legjobb 100 története most is megjelent POKET zsebkönyv formájában, amely már elérhető az automatákban és online, a köztéri kiállítás pedig a Városháza Parkban tekinthető meg.

Kiemelt kép: Részlet a 100 szóban Budapest videójából (Fotó: Énbudapestem YouTube)